A magyar egyetemeken elkezdik tanítani, hogyan kell jól esni

2022. augusztus 29. – 14:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hatvannégy magyarországi egyetemen kezdik el oktatni, hogyan kell biztonságosan esni.

Az erről szóló megállapodást az MTI tudósítása szerint Borhy László akadémikus, egyetemi tanár, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, az ELTE rektora és Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) és az Európai Judo Szövetség elnöke, a „biztonságos esések munkacsoport” elnöke írta alá hétfőn sajtótájékoztató keretében.

Borhy László kifejtette, hogy a Magyar Rektori Konferencia fontosnak tartja, hogy „a hallgatók bármilyen testhelyzetben, vagy egy véletlen botlást követően képesek legyenek határozottan esni, majd sérülések nélkül felállni”. Ezért 64 hazai egyetemen kezdik el fakultatív módon oktatni a technikákat, a távlati cél pedig az, hogy 2025-ig az intézményekben tanuló 280 ezer hallgató 25 százaléka tanuljon meg biztonságosan esni, illetve ismerje meg az alapvető önvédelmi technikákat.

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke szerint a magyar gyermeknek nemcsak ahhoz van joga, hogy megtanuljon úszni, hanem ahhoz is, hogy megtanuljon biztonságosan esni, és ehhez a törekvéshez az MJSZ kész „eszközökkel és szakmai tudással” segíteni az egyetemeket. A sportvezető által idézett adatok szerint ahol Európában hasonló képzés indult, ott 80 százalékkal csökkent a sérülések száma, és a Puskás Akadémia után hamarosan az összes labdarúgó-akadémián bevezetik az esésoktatást.

Freyer Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Testnevelési és Küzdősportok Tanszékének vezetője, a munkacsoport tagja úgy vélte, a képzés során néhány hónap alatt el lehet sajátítani a szükséges ismereteket, de azokat folyamatosan gyakorolni is kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!