Mire kell hét luxusautó és 49 karóra egyetlen cigarettacsempésznek?

2022. augusztus 29. – 11:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas fogása volt az adó- és vámhivatalnak Debrecenben: 23 millió szál cigarettát találtak a pénzügyőrök a debreceni repülőtérnél négy kamionban, ráadásul elfogták a csempészettel foglalkozó nemzetközi bűnszervezet magyar tagját. A csempészáru összértéke kétmilliárd forint, de a csempészek összesen 3,5 milliárdos kárt okoztak a magyar költségvetésnek.

A NAV hétfői közleménye szerint autóalkatrészek közé rejtették a szállítmányt, ami teherszállító gépen érkezett, és négy lengyel kamionra rakodták át. A cigarettát az Egyesült Arab Emírségekben gyártották, Dubajból hozták be a csempészek.

A bűnszervezet négy, eddig azonosított tagja közül hárman külföldiek, a negyedik magyar állampolgár. Őt, aki a csempészcigi továbbszállítását koordinálta Európába, éppen akkor fogták el egy debreceni szálloda recepcióján, amikor külföldre indult volna. Az elfogása után őrizetbe vették, a bíróság pedig elrendelte letartóztatását. Az otthonában lefoglaltak iratokat, elektronikus adatokat, továbbá az okozott kár megtérülésére hét nagy értékű luxusautót, több mint 300 millió forint értékű devizát és 49 karórát.

A három külföldi ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben; az ügyben egyébként is nemzetközi eljárás folyt az Europol és az Eurojust bevonásával, Ausztriában, Lengyelországban és Csehországban.

A NAV bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz, az elkövetők akár 20 évet is kaphatnak.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!