A Győrfi Pálat keresem, az országos mentőt, azt mondják, sarokülőt ad

2022. augusztus 29. – 09:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Győrfi Pálat keresem, a mentő… országos mentőt… mert azt mondják, fenn van a Facebookon, hogy sarokülőt ad

– nem, ez nem kandi kamerás felvétel részlete, nem is egy kísérleti kortárs vígátéké. Ahogyan ez a párbeszéd sem az:

– Érdeklődni szeretnék, hogy lehet, hogy van egy gyerekem, és a környéken, de még gyerekkorban csináltam. Hogy ez ügyben kit kell keresni? Hogy az én gyerekem vagy nem az én gyerekem?
– Azt esetleg tudja, hogy ki a gyermeknek az anyja?... Vele kellene beszélni mindenképpen először.
– Igen, igen... De jó! Jó, köszönöm szépen, hölgyem, viszonthallásra!

A két fenti szövegrészlet abból a több mint ötperces hangfelvételből származik, amit hétfő délelőtt tett közzé a rendőrség, hogy bemutassa: milyen sok elképesztően idióta és segélykérésnek egy kicsit sem minősülő hívás érkezik nap mint nap a 112-es segélyhívóra.

A poszt szerint idén július 31-ig 1 237 359 olyan hívást kaptak a segélyhívó operátorai, amikor nem kellett riasztani rendőrt, mentőt, tűzoltót. Gyors fejszámolás, vagyis számológépes (de gyors): július 31-ig 212 nap telt el az évből, vagyis naponta átlagosan 5836 teljesen felesleges hívás érkezik a segélyhívóhoz (ha tovább osztjuk, percenként négyet kapunk). Ami talán még sokkolóbb: ez idén a hívások 46,8 százaléka volt – vagyis nagyjából minden második hívásnál tökéletesen alaptalanul zaklattuk a vészhelyzetekre fenntartott szolgálatot.

És hogy mikkel? A poszt szerint megesett, hogy azt kérdezte a hívó: „Ma kedd van vagy szerda van?” (majd amikor az operátor megmondta, hogy kedd, a betelefonáló közölte a társával: „Na ugye, hogy megmondtam, hogy szerda van!”). De volt olyan, aki legalább a tűzoltókat kereste, igaz, csak üzleti okok miatt: „egy kollégám szőlőt adott el a tűzoltóknak, azt szeretném őnekik is mondani, hogy nekem is van eladó”.

De volt, aki a Dankó muzsika miatt telefonált, vagy azért, hogy Zsuzsát köszöntse születésnapján, megtudja, hogyan kell mosógépet elindítani vagy azért, mert „Vandával szeretnék beszélni, a Vandasztikus asszisztenssel”. És volt egy szinte vészhelyzet is: „menet közben az asszony azzal fenyegetőzik, hogy kiugrik a kocsiból, mit csináljak?” – hangzott el egy kérdés. De nem is soroljuk tovább, itt szépen végig lehet hallgatni jó pár hívást:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!