A tűzijáték öregebb, mint a magyar állam

2022. augusztus 27. – 20:43

Másolás

Vágólapra másolva

A tűzijáték elterjedése a feketelőpor elterjedését követi, és minthogy lőport Kínában készítettek először a IX. században, a tűzijáték is itt jelent meg, 900 körül már bambuszrudakat meggyújtva, tűzzel, füsttel és durranással űzték el a rossz szellemeket. Sőt, a puskaport sokáig nem is alkalmazták a hadászatban, csak szórakozásból és szakrális céllal durrogtattak.

Kínai tűzijáték ábrázolása Pierre d'Incarville 1764-ben kiadott beszámolójából – Forrás: Joseph Needham – Science and Civilization in China
Kínai tűzijáték ábrázolása Pierre d'Incarville 1764-ben kiadott beszámolójából – Forrás: Joseph Needham – Science and Civilization in China

A Szung-dinasztia uralma (960–1279) alatt feljegyzések szerint már tartottak a maiakhoz hasonló tűzijátékokat, és a Kínai Császárság lakói már gyakran vásároltak kezdetleges petárdákat utcai árusoktól.

Azt, hogy bizonyos szerek színezik a lángot, már a puskapor feltalálása előtt is tudták, így hamar rájöttek arra is, hogyan kell színesen robbanó rakétákat készíteni.

Európában a XIII. században jelent meg a tűzijáték, de még ezután is évszázadokig irigykedve írtak a nagy és színes kínai tűzijátékokról a nyugati utazók, hiszen ilyesmit otthon nem láttak. George Frideric Handel 1749-ben már tűzijátékhoz írt zenét. A zenemű és a tűzijáték az osztrák örökösödési háborút lezáró békét ünnepelte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!