Nyáry: A szovjet meteorológiai szolgálat igazgatóját 1934-ben börtönbe zárták néhány előrejelzés miatt

2022. augusztus 22. – 21:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába volt az utolsó pillanatig esélyes, hogy vihar lesz augusztus 20-án, a kormány hétfőn kirúgta az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és szakmai elnökhelyettesét. A hír egy szovjet meteorológus esetét juttatta Nyáry Krisztián író eszébe.

Ahogy Facebook-bejegyzésében írja, Alekszej Feodoszjevics Vangenheim 1934 január 8-ig volt a Szovjetunió Meteorológiai Szolgálatának vezetője. Aznap este épp a Bolsojba ment volna, de végül nem jutott el az előadásra, mert a titkosrendőrség elvitte Ljubjanka börtönébe. Szabotázzsal vádolták, méghozzá azzal, hogy meghamisította az időjárás-előrejelzéseket, hogy aláássa az aszály elleni harcot. Mivel hű volt a rendszerhez, azt hitte, hogy összekeverik valakivel, de később rájött, hogy egyszerűen őt tették felelőssé az állami döntések rossz következményeiért. Tíz év kényszermunkára ítélték. Végül 1937-ben kivégezték.

Nem sokkal Nyáry előtt Az élet, meg minden podcast Facebook-oldalára is kikerült egy hasonló történet. Az Tóth Gézáról, a Meteorológiai Intézet egyik vezetőjéről szól, akit 1950-ben Imperialista propaganda terjesztésével és kémtevékenységgel vádoltak meg, mert egy előrejelzésben „lágy nyugati szellőkről” és „északkelet felől fagyos légrétegek betöréséről” írt. Másnap letartóztatták, és Recskre került.

Lilu egy 24 órán át megtekinthető Instagram-sztoriban reagált a hírre.

„Abszurdisztán. Elmebetegfalva. Ez még A Tanú-ban is erős lett volna. A magyar narancs ehhez képest semmi… De ez a valóság. Nem tudok nevetni”

– írta.

A Diétás Magyar Múzsa Facebook-oldal felvetette, hogy valószínűleg sokaknak akad régi esernyője, kedden akár el is vihetnék azokat a Technológiai és Ipari Minisztérium bejáratához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!