Ragadozó madarakat kínoztak egy békési vadásztársaság területén, vadkamerák bizonyítják

2022. augusztus 22. – 12:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Élvefogó csapdák jogszerűtlen üzemeltetése és állatkínzás miatt indult nyomozás Békés megyében, közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az MME azt írta, hogy a gerendási Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság területén több, ismeretlen okból elpusztult ragadozó madár teteme került elő, majd 2020 októberétől bizonyítékokat kezdtek el gyűjteni az ügyben.

Az MME és Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vadkamerás felvételekkel bizonyította be, hogy a vadásztársaság területén az elsősorban vadászható ragadozó emlősök (róka, borz, nyest, házi görény) gyérítésére használt élvefogó csapdákba estek ragadozó madarak. (Felvétel egy karvalyról és tíz egerészölyvről készült.) Ezeket normál esetben egyszerűen szabadon kellett volna engedni a napi ellenőrzések során. Az MME közleménye szerint a madarakhoz hozzá sem kellene érni, a csapda kinyitása után maguktól képesek távozni, és a csapda üzemeltetője sem szerez sérülést.

A felvételek alapján erre egyszer sem került sor, a gyanúsított egy hurkos bottal húzta ki a ragadozó madarakat nyakuknál fogva, amellyel bizonyítottan felesleges szenvedést és feltételezhetően maradandó sérüléseket vagy akár pusztulást is okozott. A csapdából kirángatott madarakat az elengedés helyett minden rögzített esetben magával vitte, amely egyrészt hatósági engedélyköteles tevékenység, másrészt így az sem zárható ki, hogy a madarak elpusztultak, vagy velük szemben további jogsértő tevékenység zajlott.

A gyanúsított hurkos bottal húzta ki a ragadozó madarakat – Fotó: MME/NNI
A gyanúsított hurkos bottal húzta ki a ragadozó madarakat – Fotó: MME/NNI

A kihelyezett vadkamerák egy részét ismeretlen tettesek ellopták, de elég bizonyíték gyűlt össze a rendőrségi nyomozás elindításához. A tevékenység nagy valószínűséggel már hosszú ideje és több csapdával zajlott a területen, így az elmúlt néhány évben akár százas nagyságrendben is érinthetett védett ragadozó madarakat.

A madarak befogásáról a Parlagisas.hu oldalon még több kép látható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!