Megmutatta magát, de szombattól újra víz alá kerülhet a Dunán Nagybajcsnál elsüllyedt naszád

2022. augusztus 18. – 17:14

frissítve

Megmutatta magát, de szombattól újra víz alá kerülhet a Dunán Nagybajcsnál elsüllyedt naszád
Fotó: Bognár Gyula
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Közel két métert emelkedik a Duna szintje hétvégén, így már csak a következő nagyobb apadásnál látható újra az a közel nyolcvan éve találatot kapott és elsüllyedt orosz naszád, mely ismét megmutatta magát a héten Nagybajcsnál.

Hat centiméteren is állt a dunai vízmérce Nagybajcsnál az elmúlt napokban, közel volt a rekordalacsony, mínusz 53 centiméteres szinthez. Ez egyébként úgy lehetséges, hogy a vízszintmérőt a meder szélén helyezik el. Az alacsonyabb merülési mélységű hajók továbbra is közlekedhettek a Dunán (igaz, valamivel feljebb Pozsonynál a héten megfeneklett egy utasszállító). Az alacsony vízállás különösen szembetűnő Nagybajcsnál, ahol a vízzel borított meder szélessége gyakorlatilag a felére csökkent.

Nem véletlen, hogy már két hete előbukkant egy vélhetőn a második világháborúban elsüllyedt hajó, mely az oldalára fordulva hever a vízfenéken, és teteje kilátszik a Dunából. Legutóbb 2018-ban mutatta meg magát, amikor – főleg szlovák oldalról – sok kíváncsiskodót vonzott ez a látnivaló.

A Magyar Honvédség akkor fel is hívta a Duna menti települések figyelmét, hogy az alacsony vízállással világháborús roncsok és fegyverek kerülhetnek a felszínre: a Duna mentén 1944 végétől komoly harcok folytak. A Komárom és Dunacsúny közöttit 1945. március végétől érte el a front: a medvei hídtól lejjebb, egy kilométerre található elsüllyedt hajó egy találatot kapott orosz naszád lehet. A hajózási útvonalat nem zavarja, ezért szóba sem került a kiemelése.

A naszádot mindkét oldalról fotóztuk: Nagybajcs felől mi, a szlovákiai részről a csicsói Bognár Gyula, aki minden alacsonyabb vízálláskor felvételeket készít a hajóról.

Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

A hétvégén várhatóan újra eltűnik a turista látványosság, mert az Országos Vízügyi Főigazgatóság előrejelzése szerint péntek délutántól emelkedik a Duna szintje, szombaton már jó eséllyel nem látható a hajó. Közel két méterrel lesz magasabb folyó szintje hétfőre a mostaninál, majd újra apadásnak indul.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!