Lehet, hogy mégsem zárnak be a kis benzinkutak

2022. augusztus 13. – 20:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az üzemanyag-kiszolgálást szüneteltetni kényszerülnek augusztus 19-20-án a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak, jelentette be pénteken a szövetség. Közleményükben a „kialakult ellátási hiányokra, bizonytalanságokra és a ki nem fizetett anyagi támogatásokra” hivatkoznak. Egri Gábor elnök a Telexnek azt mondta, 350 üzemeltető alkotja a tagságukat, hozzájuk 500-600 benzinkút tartozik, ezek többsége várhatóan csatlakozik majd a zárvatartási felhíváshoz.

„A jogszabályban rögzített állami támogatást ez év júliusban még nem kaptuk meg, illetve nincs információnk arról, az augusztusi kifizetés mikor várható” – közölte Egri Gábor, aki az Rtl Híradójának szombaton azt mondta,

ha megkapják a júliusra esedékes, literenként 20 forintos állami támogatást, akár el is állhatnak a munkabeszüntetéstől.

Az szövetség szerint az országban nagyjából ezer független benzinkút létezik, az egyik balassagyarmati benzinkutas szerint havi ötmillió forintba kerül csak a kút fenntartása, miközben

  • nem kapnak elég üzemanyagot,
  • a kereslet a szokottnak most kétszerese, háromszorosa,
  • semmiféle ellentételezést nem kapnak a kormánytól,
  • saját zsebből kell fizetniük a kutak költségét.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára azt mondta, hogy még a nagy hálózatok állomásain is elfogyhat az üzemanyag, kialakulhatnak sorok, ezért aki teheti, tele tankkal induljon útnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!