Első fokon pert nyert a tankerülettel szemben az egészségére veszélyes munkát visszautasító oktató

2022. augusztus 12. – 17:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Első fokon pert nyert a tankerület ellen az a pécsi kerámiaoktató, akit 2020 tavaszán rendkívüli felmondással bocsátottak el a Pécsi Művészeti Gimnáziumból – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) honlapja.

A PDSZ 2020-as beszámolója szerint Ritecz Szilviának az iskola egyik takarítója azt a feladatot adta ki egy munkahelyi konfliktus után, hogy fertőtlenítse le a bútorokat és a kilincseket azokban a termekben, ahol majd az írásbeli érettségiket tartják. A fertőtlenítéshez sem megfelelő képzést, sem szükséges védőfelszereléseket nem kapott. A takarító egy felirat nélküli flakont, egy rongyot és egy gumikesztyűt nyomott csak a kezébe. A vegyszer rövidesen marni kezdte az oktató szemét, és köhögési rohamot okozott.

„Kifelé menet lefényképeztem a nagy flakont, amiből a szórófejes flakonokat utántöltötték, és otthon utánanéztem a használt szernek. Ekkor ijedtem meg csak igazán, mert többek közt az szerepelt a leírásban, hogy ha zárt térben használják, minden 5 négyzetméternyi lefertőtlenített felület után 5 perc szünetet kell tartani egy átszellőztetett helyiségben. Ehhez képest én öt, alig szellőztetett termet törölgettem végig egyhuzamban” – mondta Rizecz a PDSZ-nek.

Mivel ez a munkavégzés veszélyeztette az egészségét, kérte az intézményvezetőtől és helyettesétől, hogy más jellegű munkára osszák be, ezt azonban megtagadták tőle. Májusban aztán rendkívüli felmentéssel, azonnali hatállyal megszüntették a közalkalmazotti jogviszonyát. Ezután a PDSZ segítségével keresett jogorvoslatot.

Az elsőfokú ítélet kimondta, hogy a kerámiaoktató jogszerűen tagadta meg a munkát. A PDSZ szerint az ítélet amellett, hogy milliós nagyságrendű kártérítéssel jár, precedenst is teremt: „egyértelművé teszi minden munkaadó számára, hogy csak a munkavédelmi előírásokat betartva járhatnak el, akár járványügyi vészhelyzet van, akár nincs” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!