Biciklis mentősök állnak szolgálatba Budapesten, a tesztüzem hamarosan kezdődik

2022. augusztus 10. – 07:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan elindulnak Budapesten a biciklis mentősök, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ezzel is gyorsítaná a bajbajutottak elérését – tudta meg a Népszava. A lap szerint a tesztüzem heteken belül megkezdődik, az állomásvezetők most mérik fel, hogy a mentőápolók közül kik vállalnának – többletbérezés fejében – szolgálatokat egy új kerékpáros mentőegységben.

A lap értesülését megerősítette az OMSZ kommunikációs vezetője, Győrfi Pál, írásos válasza szerint a fővárosban jövő tavasszal indul a program, jelenleg a kerékpáros mentés feltételeinek kialakítása zajlik.

Naponta akár háromezer feladatot is kaphatnak országszerte a mentők, a hívások egyharmada Budapestről és a környékéről érkezik. A régióban szolgálatot teljesítő mentők nem is győzik, ezért naponta 10-15 autót vezényelnek az ország más pontjairól a fővárosba. De még ezzel együtt is előfordul, hogy torlódnak a hívások, a mentőre jóval több mint 15 percet kell várni.

Ezt a túlterhelést válthatják ki a kerékpáros mentősök. A tervek szerint a főváros belső, forgalmas területein találkozhatnak majd az emberek a kerékpáros elsősegélynyújtókkal. Kedvező tapasztalatok esetén ezt a mentési módszert más városokra is kiterjeszthetik.

A lap arra a kérdésre nem kapott választ, hogy eddig hány mentőápoló jelentkezett a speciális mentőegységbe, sem arra, hogy milyen lesz a kerékpárok felszereltsége, kapnak-e kék lámpát vagy a szirénához hasonló hangjelzőt, illetve hogy milyen eszközök, gyógyszerek használhatók az elektromos mentőkerékpárokon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!