Rekordmennyiségű hulladékot szedtek össze a Tiszáról az idei PET Kupán

2022. augusztus 9. – 13:51

frissítve

Rekordmennyiségű hulladékot szedtek össze a Tiszáról az idei PET Kupán
A begyűjtött szeméttel teli PETII gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó – Fotó: Természetfilm.hu Egyesület

Másolás

Vágólapra másolva

2880 zsák szemetet szedtek össze a versenyzők a X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupán, ami új rekord – írja közleményében a versenyt szervező Természetfilm.hu Egyesület. A pillepalackokból épült hajók versenyében a legtöbb hulladékot a Siemens Energy vállalati önkéntesekből és gyerekeikből álló csapata gyűjtötte össze, és ők nyerték a Tisza Hőse díjat is, mert az egy főre jutó hulladékgyűjtésben is a legjobbnak bizonyultak.

Az idei versenyen 12 csapat 86 folyamkilométeren gyűjtötte a hulladékot. Hat napon át legalább napi egy tonna szemetet szedtek ki a folyó árteréből, sőt a Tokaj és Tiszaladány közötti 14 folyamkilométeren napi rekordot állítottak fel a versenyzők, majdnem öt tonna hulladékot szedtek össze.

A szemetet nemcsak begyűjtik, hanem szét is válogatják. A versenyzőket a kupa erre a feladatra dedikált folyómentői és önkéntesei segítik, és közösen, a parton válogatják szét a hulladékot, aminek nagy része, nagyjából 60 százaléka újrahasznosításra kerül. A PET Kupa részeként, a begyűjtött, újrahasznosított hulladékból készülnek például a Palackorrú Lebegő Kikötők.

„Rengeteg munka, rengeteg vesződség, mégis teljes kiegyensúlyozottság, vidámság és kisimult arcok, helyrejött házasságok, be nem gyógyult sebek a testünkön és begyógyult sebek a lelkünkben, ez a verseny mérlege”

– beszélt az eseményről félig komolyan, félig viccesen Varga Livius zenész, a jubileumi verseny PET Mestere. A verseny eredménye:

  1. Siemens Energy (32.255 PETák, 540 zsák összegyűjtött szemét)
  2. Siemens Evező-SÖK (25.340 PETák, 358 zsák összegyűjtött szemét)
  3. KisPETlovam (22.060 PETák, 350 zsák összegyűjtött szemét)

A fair play elismerést az Aztakerservit nevű csapat kapta, és derekasan küzdött még a Tilos Rádió és WWF civil hajója, a Hangák, az Amerikalózok, a Petúnia, a Wessling, a Main Stage, a Tisza2, a Joda „Bass” a Meglepetés.

A Tiszán kialakuló szemétáradatról korábban a Telex is készített riportot, amit itt megnézhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!