Agrárminiszter: Az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának

2022. augusztus 6. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

A tárcavezető Nagy István szerint az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, ezért a kormány a tűzifa biztosítása érdekében enyhítette a fakitermelés szabályait.

– közölte az Agrárminisztérium az MTI-vel szombaton eljuttatott közleményében.

Ez továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem, de a fűtési időszakra lesz annyi tűzifa a piacon, amely az igényeket ki tudja elégíteni, mondta.

Nagy István kitért arra is, hogy a háború és a brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki és veszélyben van Európa gázellátása, ezért meg kell teremteni azt a lehetőséget is, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek.

A miniszter szerint

a faanyag az egyetlen újratermelhető nyersanyagunk, amelyből évtizedek óta kevesebbet hasznosítunk, mint amennyit az erdők évente teremnek.

A mostani közlemény apropója, hogy Gulyás Gergely a hatósági áras üzemanyag vevőkörének szűkítése mellett múlthét szombaton azt is bejelentette, hogy elrendelik a tűzifa kivitelének tilalmát és a fakitermelés bővítését is. Ami alapján felmerült, hogy megkönnyítik a kitermelést, és természetvédelmi szempontok is sérülhetnek.

Karácsony Gergely főpolgármester is megszólalt az ügyben, szerinte azzal, hogy kormány változtat a fakivágás eddigi szabályain, gáz híján fatüzelésre készítik fel az országot és gyakorlatilag minden tilalmat elhárítanak a fakitermelés útjából; védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás:

„Ha fokozhatja még valami a klímaszorongást, az az, hogy a kormány nemhogy javítaná a kilátásainkat, de kétszeres sebességre kapcsolt abban, hogy az egész ország alatt vágja a fát, a szó legszorosabb értelmében”

– tette hozzá.

Korábban írtuk, hogy a WWF Magyarország nemcsak természetvédelmi, de az erdőgazdálkodás fenntarthatósága szempontjából is súlyosan aggályosnak látja a kormányrendeletet.

„A kormányrendeletben szereplő lazítások olyan mértékűek, amire a huszadik században is csak rendkívüli – a jelenleginél sokkal kritikusabb – időszakokban került sor, és aminek következményeit a hazai erdők a mai napig nem heverték ki teljesen” – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!