Karácsony: Védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás

2022. augusztus 05. – 19:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az energiaválság megoldása a felelős energiapolitika, a megújuló energiaforrások használata, és nem az erdők kivágása” – írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon, és erről az MTI is beszámolt.

Karácsony Gergely főpolgármester – Fotó: Bődey János / Telex
Karácsony Gergely főpolgármester – Fotó: Bődey János / Telex

Felidézte, hogy a kormány változtat a fakivágás eddigi szabályain, gáz híján fatüzelésre készítik fel az országot és gyakorlatilag minden tilalmat elhárítanak a fakitermelés útjából; védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás.

„Ha fokozhatja még valami a klímaszorongást, az az, hogy a kormány nemhogy javítaná a kilátásainkat, de kétszeres sebességre kapcsolt abban, hogy az egész ország alatt vágja a fát, a szó legszorosabb értelmében”

– tette hozzá.

Karácsony Gergely azt írta: egy csütörtök este megjelent kormányrendelet teljesen felülírja azt a nehezen elért eredményt, hogy a védett budapesti erdőkben többet nem fordulhat elő tarvágás, a természetvédelem prioritást élvez a fakitermeléssel szemben, a természetileg értékes erdők rekonstrukciójánál pedig az üzemtervekben előtérbe kerülnek az őshonos fafajták.

A főpolgármester szerint a kormánynak évekkel ezelőtt lett volna lehetősége felismerni, hogy a valódi rezsicsökkentés az épület- és nyílászáró szigetelésekben, a passzív házakban, a megújuló energiák használatában van. A legszegényebbek eddig is fával fűtöttek, rájuk nem vonatkozott a rezsicsökkentés, ideje volna, hogy az állam legyen végre szolidáris és érdemi támogatást nyújtson ezeknek az embereknek, tette hozzá.

„Velünk pedig, önkormányzatokkal kötelességük egyeztetni mielőtt még letarolják az erdőinket” – olvasható a főpolgármester posztjában.

A WWF is aggódik

A WWF Magyarország nemcsak természetvédelmi, de az erdőgazdálkodás fenntarthatósága szempontjából is súlyosan aggályosnak látja a kormányrendeletet.

„A kormányrendeletben szereplő lazítások olyan mértékűek, amire a huszadik században is csak rendkívüli – a jelenleginél sokkal kritikusabb – időszakokban került sor, és aminek következményeit a hazai erdők a mai napig nem heverték ki teljesen” – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője.

Gulyás Gergely a hatósági áras üzemanyag vevőkörének szűkítése mellett szombaton azt is bejelentette, hogy elrendelik a tűzifa kivitelének tilalmát és a fakitermelés bővítését is. Utóbbihoz csütörtökön meg is érkezett egy kormányrendelet, ami alapján kijelenthető, hogy megkönnyítik a kitermelést, és természetvédelmi szempontok is sérülnek.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!