Egy 500 kilós légibomba miatt kedden kiürítik Veszprém egy részét

2022. augusztus 5. – 15:11

frissítve

Egy 500 kilós légibomba miatt kedden kiürítik Veszprém egy részét
A hatástalanításra váró 500 kilós légibomba a veszprémi Egyetem utcában – Fotó: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred/Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Második világháborús bomba hatástalanítása miatt lezárják és kiürítik Veszprém egy részét jövő kedden – közölte Gajdos Milán, a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje az MTI-vel.

Hol, mikor és milyen bombát találtak?

Még kedden találtak egy 500 kilós szovjet légibombát az Egyetem utcában.

Miért nem vitték még el?

A bombát a helyszínen kell hatástalanítani, ezt a munkát végzik el a tűzszerészek jövő kedden, augusztus 9-én.

Mit csináljon az, aki a közelben lakik?

A rendőrség kiüríti a bomba 500 méteres sugarú körében lévő területet. A lakóházakat is el kell hagyni a hatástalanítás idejére.

Milyen utcák érintettek?

A biztonsági zárás a Nárcisz, a Hóvirág, az Egyetem, a Móricz Zsigmond, a József Attila, a Kádár, az Iskola, az Óvári Ferenc, a Brusznyai, a Kórház, a Kossuth és a Flórián utcák, a Csermák lépcső, a Komakút és a Megyeház tér, az Erzsébet sétány és a Mártírok útja több ingatlanára, köztük a húszemeletesre is vonatkozik. A lezárás több intézményt is érint: a Csolnoky Ferenc kórházat és rendelőintézetét, a Pannon Egyetemet, a Megyeházát, a Petőfi Színházat, a Hangvillát, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárat, a Laczkó Dezső Múzeumot, valamint a Mártírok útjai temetőt.

Hogyan zajlik majd a kiürítés?

A biztonsági körzet közlekedését érintő zárás már kedd reggel hét órakor megkezdődik, az utcákból gyalogosan és kocsival az érintett területről csak kifelé halad majd a forgalom. A rendőrség hangosbemondón keresztül szólítja majd fel a zónán belül tartózkodókat a terület elhagyására.

Hová menjen az, akinek el kell hagynia a lakását?

A hatástalanítás idejére kedd reggel hat órától a veszprémi önkormányzat befogadási helyeket hoz létre a Pannon Egyetem Polinszky-termében, a Lovassy László Gimnáziumban, valamint a Kossuth Lajos Általános Iskolákban, ahol igény szerint vizet és étkezést is biztosítanak.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere is azt kérte az érintettektől, hogy működjenek együtt a hatósággal. Azt kérte azoktól, akiknek el kell hagyniuk otthonaikat, hogy az ablakokat és az ajtókat zárják be, és a több órán át tartó távollétre felkészülve a szükséges gyógyszereket, ivóvizet és akár telefontöltőt is vigyenek magukkal.

Meddig tart ez az egész?

A bomba hatástalanítása és elszállítása várhatóan délután háromkor fejeződik be. A korlátozás feloldásáról a rendőrség értesíti majd a helyieket.









Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!