Augusztusban is fokozódó aszályra készülnek a vízügyi szakemberek

2022. augusztus 5. – 15:37

frissítve

Augusztusban is fokozódó aszályra készülnek a vízügyi szakemberek
A Velencei-tó néhány nappal ezelőtt – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Várhatóan fokozódik az aszály, de országosan továbbra is kielégíthető a vízigény. A tizenkét vízügyi igazgatóságból tíz területén van érvényben vízhiány elleni védekezési készültség – idézi az MTI az Országos Vízügyi Főigazgatóságot (OVF).

A magyarországi folyók vízállása továbbra is igen alacsony, és a következő két-három napban is stagnáló vagy lassan apadó vízjárási helyzetre lehet számítani. Az aszályhelyzet a következő napokban a száraz, meleg időjárás hatására romlani fog, a rendkívüli aszállyal jellemezhető területek növekedése várható.

Országosan a tizenkét vízügyi igazgatóságból tíz területén van érvényben vízhiány elleni védekezési készültség: hét vízhiánykezelő körzetben elsőfokú, ötben másodfokú és 23-ban harmadfokú.

A Tisza magyarországi vízgyűjtőjén az év első hét hónapjából négyben (februárban, áprilisban, júniusban és júliusban) kevesebb víz távozott a felszínen, mint érkezett. A víztöbbletet „betározzák”, beszivárog (talajvíz), öntöző csatornákon kivezetik mezőgazdasági területre, egy része elpárolog.

Az óriási, az átlagoshoz képest mintegy ötvenszázalékos csapadékhiány ellenére a visszatartott víznek köszönhetően folytatni tudják a tudatos vízkormányzást, vízvisszatartást Szolnoknál a Tiszán. Ennek legfontosabb célja továbbra is az, hogy a kiskörei tározóból (Tisza-tó) Szolnok ivóvízellátása és a mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosított legyen. Az öntözési menetrendeknek következtében pedig sehol sem volt szükség vízkorlátozásra.

A Balaton pénteki átlagvízállása 80 centiméter. A következő egy hétben folytatódik a tó vízállásának lassú csökkenése. A legfrissebb augusztusi előrejelzések alapján az üdülési idény végére (szeptember 1.) a tó átlagvízállása 70-75 centiméter között várható. A Balatont heti egyszer vizsgálják. Mintavételkor nem észleltek felszíni algavirágzásokat, és erről lakossági panasz sem érkezett.

A Velencei-tó péntek reggeli vízállása 61 centiméter. A Velencei-tó alacsony vízszintje mellett az oxigénellátás kritikus fontosságú. Az oxigénellátást sem külső szervesanyag-terhelés, sem a túlszaporodó algák mennyisége nem veszélyezteti, de elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek, és azokat a kritikus hajnali 4-5 órától 10 óráig terjedő időszakban mindennap üzemeltetik.

A Dunán Budapest alatt, a Kvassay-zsilipnél a folyó újra apadó vízállása miatt ismét megszűnt a gravitációs vízpótlás lehetősége, szivattyúkkal emelik be a vizet a Ráckevei-Dunába. A hét elején a budapesti vízügyi igazgatóság halpusztulásról kapott bejelentést. A szakemberek megállapították az oxigénhiányos víztér kiterjedését, és ezeken a területeken hozzákezdtek a levegőztetéshez. A védekezés eredményes volt, írták.

Miért van ez és mekkora a kár?

Az elmúlt napokban folytatódott a hetek óta jellemző kánikula, a Balaton és a Velencei-tó vize extrém alacsony, miközben a szántóföldek szabályosan kiszáradnak és fokozatosan sivataggá változnak. Az aszálykárral érintett területek mérete egymillió hektárhoz közelít, a nemzetgazdasági veszteség pedig 800 milliárd forint lehet, sok kukorica- és napraforgóföldön egyáltalán nem lehet aratni. Nagy István agrárminiszter szerint Magyarországon soha nem volt még ilyen rossz a helyzet, a gazdákat pedig igyekeznek majd kárpótolni. Az aszály felhívja a figyelmet arra, hogy változtatnunk kell a mezőgazdasági művelési módszereken, és szükséges lehet akár Afrikából vízmegtartó technikákat ellesni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!