Szijjártó Péter arról, hogy miért lesz drága a gáz, ha eddig olcsó orosz gázról beszéltek: Ami az ország gazdasági erejéből kifér, azt megtesszük

2022. július 28. – 21:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Európa legdrágább gázárát kell megfizetni augusztustól Magyarországon az átlag fölött fogyasztóknak, állítja az Rtl Híradó. Míg Magyarországon 747 forint lesz az átlagos fogyasztás fölött a gáz köbmétere, addig Németországban jelenlegi árfolyamon 550 forint, áll az esti összeállításukban.

Az Rtl visszaidézi, hogy Orbán Viktor februárban, Putyinnal folytatott megbeszélése után azt nyilatkozta, hogy „ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a családoknak, akkor van rezsicsökkentés”, Putyin pedig azt mondta, hogy a világpiaci ár ötödéért kapja Magyarország tőlük a gázt.

Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa szerint ez egészen biztosan nem igaz, szerinte piaci árszinten kapjuk a gázt. Erről a VálaszOnline podcastjában beszélt.

Az Rtl Híradó megkérdezte Szijjártó Pétert is a témáról, a külügyminiszter azt mondta, hogy ennyire telik most az ország gazdasági erejéből.

„Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy Magyarországon ne kelljen korlátozni az energiafelhasználást, legyen elég energiahordozó, és a lehető legnagyobb mértékben megkíméljük az embereket a világpiaci ármozgásoktól. Ezt ígértük, ezt ígérjük és ezt végre is fogjuk hajtani”

– mondta a külügyminiszter az Rtl-nek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!