Illegális táblázással és betonelemekkel torlaszoltak el egy utat a bringások és gyalogosok elől a Népligetben

2022. július 28. – 14:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Valaki önkényesen és illegálisan kerékpárral behajtani tilos táblákat helyezett ki, és egy kerékpárosok és gyalogosok által is rendszeresen használt utat próbált meg lezárni a Népligeten.

A Népligetben néhány évvel ezelőtt csatornázási munkálatok miatt egy több száz méteres útszakasz új burkolatot kapott, és ez a kerékpárosokat is oda vonzotta. Ha nem is lehet klasszikus köröket megtenni, biztonságos, mert autóforgalom elől elzárt területről van szó. Sokan használják edzésre, vagy éppen itt tanulnak meg biciklizni. Családok, sportegyesületek járnak ki oda. Budapest hivatalosan is kerékpáros útként tekint a Kárpáti Zoltán sétányra.

Az ott folyó bringázást viszont valaki megpróbálta két napja megpróbálja ellehetetleníteni. Több helyre kerékpárral behajtani tilos táblát rakott ki, majd betontorlaszokat is kihelyezett.

Egy ott rendszeresen tekerő bringás azt mondta, hogy először az egyik tábla teljesen értelmetlen helyen volt kitéve, később került csak át Kismarton út és a sétány kereszteződéséhez. Ami még is így is ellentmondásos, mert a Kismartoni út elején kint lévő tábla azt jelzi, hogy kerékpárral tovább lehet haladni, csak az autók számára jelent zsákutcát.

Hogy gerillaakcióról van szó, az is jelzi, hogy a megszokott négy csavar helyett csak kettővel rögzítettek oszlopokra táblákat. Egy nekünk nyilatkozó bringás pedig azt is mondta, hogy teherautóval is keresztbe áll valaki az úton, hogy így is megnehezítse az áthaladást. A liget Kismartoni út felőli bejáratánál az egy ideje kint levő mindkét oldalról behajtani tilos kivéve Főkert tábla alatt a kiegészítő tábla szövege a teniszklub felirattal is bővült, ezért is gyanús, hogy a létesítmény nyúlt bele a táblázásba.

A Kárpáti Zoltán sétányon egy már a többször is a hírekbe kerülő teniszpályát újítanak fel, könnyen lehet, hogy az ottani tulajdonos vagy az építők tettek szó szerint keresztbe a kerékpárosoknak.

Halász Áron, a Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztályának fenntartható közlekedési szakreferense azt mondta a Telexnek, hogy nem hivatalos beavatkozás történt, nem a főváros helyezett ki táblákat, és nem maradhat így ez a helyzet, hiszen egy egyszerre fontos közlekedési útvonalról szól, valamint sportolók edzenek itt és családok járnak ki rajta a Népligetbe.

Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere is azt írta a kerület honlapján, hogy ismeretlen személy tette ki táblákat, a Budapest Közút Zrt. engedélye nélkül, jogellenesen. A polgármester a balesetveszélyre is hivatkozva, azt írta, hogy a közút és a kőbányai önkormányzat betontömböket haladéktalanul elbontatja.

Ahogy arról még az Indexen írtunk, a területen korábban is ingatlanháború zajlott, az akkori teniszklub-tulajdonos és a szomszédos Taraliget Lakópark tulajdonosa között. Elvágták a teniszcentrumhoz és iskolához vezető villamos vezetékeket, máskor a gáz- vagy a telefonvezetékeket tették tönkre, és olyan is volt, hogy eltömítették a csatornát. Amikor az iskola és a teniszklub megoldásképp egy biotartályt készült beüzemeltetni, és a tartálynak szánt gödör kiásásakor megjelent egy markológép, a Taraliget-lakópark tulajdonos, Tamás László munkatársaival beállt a gép elé.

2014-ben a harc egy 61 éves férfi halálához is vezetett. A férfi teniszpályán lett rosszul, de mivel három irányból is lekerítették betonelemekkel az oda vezető utat, a mentősök sem tudtak behajtani, csak gyalog siettek a teniszező segítségére, de nem tudták már megmenteni az életét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!