Eötvös Károly Intézet: Orbán Viktor a civilizált világban nemkívánatos személlyé vált

2022. július 28. – 22:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tiltakozó nyilatkozatot adott ki az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet a hétvégén Tusványoson elmondott Orbán-beszéd miatt. A közpolitikai intézet szerint „az idei bálványosi beszédből kiderült, hogy a miniszterelnök végleg saját rögeszméinek és hatalommániájának foglyává vált.” A beszéddel Orbán Viktor az intézet szerint „a civilizált világ, a demokrácia iránt elkötelezett nemzetközi közösségek, szervezetek szemében nemkívánatos személlyé” vált, ezért távoznia kellene „a magyar és az európai politikát formálók köréből”.

A nyilatkozatban kiemelik, hogy a miniszterelnök „náci nyelvezetet” használt, amire „nem kaphatott felhatalmazást attól a magyar társadalomtól”. Szerintük a beszéd a „kevert fajúság” szóba hozásával növeli a társadalom megosztottságát, és tovább roncsolja morális állapotát.

„A magyar társadalomnak pedig fel kell ismernie: az ilyen, folyton a nemzetre hivatkozó, de valójában a nemzet érdekei ellen cselekvő vezetők történelmünk során mindig katasztrófába vitték az országot” – fejeződik be a nyilatkozat, amit mások mellett Tarr Béla filmrendező, Ferge Zsuzsa szociológus, Bán Zsófia, Darvasi László, Parti-Nagy Lajos, Tompa Andrea és Závada Pál írók, Csepregi András és Iványi Gábor lelkészek írtak alá. A nyilatkozathoz csatlakozni is lehet, cikkünk megjelenésekor csaknem ötszáz aláírója volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!