Hajszálon múlt két hajó ütközése a Dunán, nem messze a Hableány tragédiájától

2022. július 28. – 19:38

frissítve

Hajszálon múlt két hajó ütközése a Dunán, nem messze a Hableány tragédiájától
A fedélzeti kamera rögzítette, milyen kevésen múlt az ütközés – Fotó: Tények

Másolás

Vágólapra másolva

A TV2 Tények hírműsora mutatta be azt az ijesztő felvételt, amikor két kisebb hajó előz meg egy nagyobbat a Dunán, és mindkettő jobbról. Az első turistahajó még viszonylag könnyen lehagyja, a második előzés viszont kifejezetten veszélyes a fedélzeti kamera felvételei alapján.

A 250 személyes hajót kormányzó kapitányon, Tolnay Zoltánon múlt, hogy nem lett baleset, mert hátrabemenetbe kapcsolt, így fékezte le a saját hajóját. A csatornának úgy nyilatkozott, hogy 30 éves hajózási tapasztalata alatt még hasonlót sem tapasztalt.

Felelőtlennek és értelmetlennek nevezte a manővert, különösen, mert egyik előzést indító turistahajó kapitánya sem használta a rádiót, pedig ez az érvényben lévő szabályok szerint kötelező lett volna.

Tolnay arról is beszélt, hogy az előzésben részt vevő hajón lévő turisták sem értették, mi történik. A rendőrség szabálysértési eljárást indított.

Az eset nem messze történt a Margit hídtól, ahol három éve a Hableány turistahajót maga alá gyűrte a Viking Sigyn nevű szállodahajó, és 27 ember halt meg a tragédiában. Az ügy bírósági szakaszban van, és a vádiratban az szerepel, hogy a Viking 10-11 km/órás sebességgel haladt, amikor a jobb első hajólemezével nekiütközött a 8-9 km/órával haladó Hableánynak, és maga elé forgatta azt. A tragédiáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!