Hétmilliós szerződést kötött Áder János még államfőként a Békemeneteket szervező CÖF alapítójával

2022. július 27. – 07:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Havi 873 125 forintért adott társadalompolitikai tanácsokat a Köztársasági Elnöki Hivatalnak Fricz Tamás politológus, a kormányközeli, a Békemenetet is szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője, alapítója – írja az RTL.hu. Felidézik, hogy a politológust 2013-ban Áder János akkori köztársasági elnök megbízásából Balog Zoltán a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki.

A megbízási szerződést nyolc hónapra, még Áder János hivatali ideje alatt kötötték meg a nyíltan kormánypárti Fricz Tamással a tavaly október 1. és idén május 31. közötti időszakra. A teljes megbízási összeg csaknem hétmillió forint, havi húsz munkanappal számolva egynapi tanácsadás több mint 43 ezer forintba került.

Fricz Tamás, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója – Fotó: Beliczay László / MTI
Fricz Tamás, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója – Fotó: Beliczay László / MTI

Az RTL szerette volna megtudni az elnöki hivataltól, hogy milyen kiválasztási folyamat végén jutottak el Fricz Tamáshoz, illetve hogy a politológus szóban vagy írásban adott-e tanácsokat, választ azonban nem kaptak, míg Fricz nem kommentálta a megbízást.

Az idei első féléves szerződéslistából az RTL más tételeket is kiemelt, így például azt, hogy havonta 650 ezer forintért végez „az ügyvédi törvény hatálya alá tartozó tevékenységet” az elnöki hivatalnak az a Balsai Ügyvédi Iroda, amelyről korábban az Átlátszó írta meg, hogy az egykori MDF-es miniszterből lett fideszes országgyűlési képviselő, majd alkotmánybíróvá választott Balsai István fia érdekeltsége.

A cikkből az is kiderül, hogy plusz egymilliárd forintot kapott erre az évre az elnöki hivatal. „Válasz híján azt sem tudtuk meg, hogy konkrétan milyen célokra kapott plusz keretet a kormánytól Novák Katalin hivatala” – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!