Szegeden sem tartanak tűzijátékot, inkább több tűzifát vesznek

2022. július 26. – 18:23

frissítve

Szegeden sem tartanak tűzijátékot, inkább több tűzifát vesznek
A 2021-es tűzijáték – Fotó: SZVP – Szegedi Városkép és Piac / Facebook
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szegeden sem tartanak augusztus 20-án tűzijátékot, az árát pedig arra költik, hogy rászorulóknak tűzifát vásárolnak a korábban meghatározott támogatási keretösszegen felül. Így több száz szegedi családot tudnak téli tüzelővel segíteni – ez a Polgármesteri Hivatal közleménye alapján a baloldali többségű önkormányzat internetes lapja, a Szeged.hu oldalán jelent meg kedden.

Eszerint bár Szent István napját kiemelten fontos ünnepnek tartják, de a súlyosbodó gazdasági válság és a rendkívüli szárazság miatt nem lesz tűzijáték, míg a többi ünnepi programot megtartják a városban.

A szegedi tűzijáték ellenében egyébként már napok óta gyűlnek az aláírások. Egy Botka László polgármesternek címzett nyílt levél alatt keddig több mint 3200 aláírás jelent meg az egyik internetes fórumon. Korábban a Kétfarkú Kutya Párt Szögedi Mönyétserege is javasolta, hogy ne legyen ünnepi durrogtatás, az árát pedig költsék rászorulók támogatására.

A Telex néhány napja már megkérdezte emailben a szegedi városházát, lesz-e tűzijáték, ki dönt róla, és ha elmarad, mekkora megtakarítás várható. Erre nem válaszoltak. Az interneten elérhető információk alapján néhány millió forintról lehet szó: például a 2018-ban Szegeden megtartott, 15 perces tűzijáték költsége 3 millió forint volt a mintegy 6 ezer effekttel és görögtűzzel – vélhetően az árak azóta e téren is nőttek. Tavaly négynapos ünnepségsorozatot tartottak Szegeden az államalapítás tiszteletére, akkor már 8 ezer effektből állt a tűzijáték a görögtűz mellett.


A város költségvetésében tavaly 24 millió forintos keretösszeg volt a pályázaton elnyerhető tűzifa-támogatásra. Mintegy 450 rászoruló család kapott ilyen szociális juttatást: a házához ősszel kiszállított tüzelőt. Az idén az összeg és várhatóan a támogatottak létszáma is növekszik.

Az idei Államalapítás Ünnepe egyébként háromnapos lesz Szegeden, gyermekprogramokkal, ingyenes koncertekkel, sör-bor-gasztronómiai minifesztivállal és utcabállal. Aki pedig nagyon szeretne szegedi tűzijátékot látni, ezen a felvételen megnézheti a tavalyit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!