1200 orvos több mint fele azt mondta, rosszul érinti őket a katatörvény módosítása

2022. július 26. – 07:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Online kérdőíven kérdezte meg tagjait a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezete arról, hogyan érinti őket a kataszabályok változása. A nem reprezentatív felmérésben 1223 budapesti orvos töltötte ki az online kérdőívet, amelyből kiderül: a válaszadók több mint fele katás vállalkozóként is dolgozott, és többségüket hátrányosan érintik a változások – mondta a Telexnek Albert István, a budapesti orvosi kamara elnöke.

Az új katatörvény az orvosokra, és így áttételesen a betegellátásra is komoly hatással lehet. Sok orvos vállalt ugyanis eddig katás egyéni vállalkozóként ügyeletet, vizsgált betegeket másodállásban a szakrendelőkben vagy rendelt magánklinikákon. Szeptember elsejétől nekik is más adózási formában kell folytatniuk tevékenységüket, vagy abba kell hagyniuk a másod- és harmadállásokat, katásként ugyanis már nem számlázhatnak cégeknek, szervezeteknek, csak magánszemélyeknek.

Azt egyelőre senki nem tudja pontosan megmondani, hány orvos hagyna fel emiatt tevékenységével, de egy biztos: ezt leginkább a betegek fogják megérezni. Régóta nincs ugyanis már annyi szakorvos, hogy minden kórházban, rendelőben és ügyeletben legyen belőlük elég. Az orvosok ezért ezeket a feladatokat egyéni vállalkozóként látják el másod- vagy harmadállásban.

A Magyar Orvosi Kamara budapesti szervezete igyekezett felmérni, hogyan érintheti tagjait a változás, hiszen eleve leginkább Budapesten jellemző az orvosok főállás mellett végzett vállalkozói tevékenysége. Kiküldtek ezért a belső levelezési rendszerükön keresztül egy három kérdést tartalmazó online kérdőívet a több mint 12 ezer tagnak. A kérdésekre a válaszokat 1223-an küldték vissza, mondta a Telexnek Albert István, a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezetének budapesti elnöke.

  • Arra a kérdésre, hogy személyesen érint-e a kataszabályok változása az orvosokat, a válaszadók 63,8 százaléka (780 orvos) felelt igennel.
  • A válaszadó budapesti orvosok 53,7 százaléka (657 orvos) látja úgy, hogy veszélyezteti a munkavállalását a megváltozott adózási környezet.
  • Arra a kérdésre, hogy egy másik adózási formában folytatná-e orvosi tevékenységét, a válaszadók 51,9 százaléka, 635 orvos válaszolt igennel. (Az 588 nem válasz ebben az esetben nem tekinthető úgy, hogy aki ezt jelölte be, az mind abbahagyná orvosi vállalkozói tevékenységét, hiszen az első kérdésre 443-an mondták azt, hogy őket nem érinti a kataszabályok változása.)

A Magyar Orvosi Kamara már korábban azt kérte a kormánytól, hogy a betegbiztonság és ellátásbiztonság érdekében az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a katatörvény azon szabálya alól, amely csak magánszemélyeknek enged számlát kiállítani. Ezt a kedvezményt egyedül a taxisok kapták meg, de ők sem elégedettek ezzel.

Albert István külön kiemelte: a budapesti kamara csak a fővárosi orvosok egy részét tudta megkérdezni, tovább fokozhatja azonban a bizonytalanságot, hogy sok ápoló, asszisztens is vállalkozói formában egészítette ki eddig szűkös kórházi keresetét. Ha a jövőben nem éri már meg nekik sem vállalkozóként ügyeletet vállalni, rendeléseken vagy magánrendelőkben dolgozni, az is komoly ellátási problémákat okozhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!