Szivárványos zászló égetésére buzdított, vádat emeltek ellene

2022. július 22. – 12:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Barcsa-Turner Gábor, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nemzeti radikális csoport társelnökével szemben vádat emelt az ügyészség, amiért 2019. október 23-ára olyan rendezvényt hirdettek meg a közösségi médiában, aminek a programjai között szivárványos zászló égetése is szerepelt – írja közleményében a Budapest Pride.

A felhívásban többek között

  • könyvégetésre,
  • kommunistákra való célba lövésre,
  • Molotov-koktél-dobálásra
  • és vörös, európai uniós, illetve szivárványzászló-égetésre invitálták az érdeklődőket.

A felhívást a Budapest Pride észlelte, és a Háttér Társaság tette meg a feljelentést közösség tagjai elleni erőszak ellen.

2021. október végén a Székesfehérvári Járási Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, a Fejér Megyei Főügyészség azonban közbelépett, és elrendelte az eljárás folytatását. Az ügyészség most tájékoztatta a Budapest Pride szervezőit, hogy vádat emeltek Barcsa-Turner ellen.

Ugyanazon a napon, 2019. október huszonharmadikán egy katonai alakzatban vonuló fekete pólós, skandáló szélsőjobboldali csoport, a Légió Hungária felgyújtotta a Budapest Pride irodájának is otthont adó Auróra közösségi ház homlokzatán lévő szivárványzászlót.

A csoportos skandálástól megrémült lakók értesítették a közösségi ház üzemeltetőit, akik kihívták a rendőrséget. A rendőrség pár nap múlva 9 radikális személyt fogott el és hallgatott ki gyanúsítottként, akiktől telefonokat, adathordozókat, szélsőjobboldali ruhadarabokat és matricákat foglaltak le – velük szemben továbbra is zajlik az eljárás.

A zászlóégetés ellen tiltakozva 5 színház helyezte ki a szivárványzászlót és 30 színész és színházi szakember vállalt szolidaritást a Budapest Pride-dal, köztük Pogány Judit, Mácsai Pál, Hámori Gabriella és Parti Nagy Lajos is.

„Az ilyen felhívások egyértelműen alkalmasak arra, hogy félelmet keltsenek az LMBTQ-közösség tagjaiban” – nyilatkozta Hrubi Zita, a Budapest Pride sajtószóvivője. „Üdvözöljük, hogy a Fejér Megyei Főügyészség elrendelte az eljárás folytatását, és vádat emelt a szélsőséges szervezet vezetője ellen. Előremutatónak látjuk, hogy Magyarországon a homofób gyűlölet-bűncselekményekre buzdítás komoly következményeket von maga után.”

„Egy olyan Magyarországért kell együtt dolgoznunk, ahol mindenki biztonságban és szabadon élhet. Hiszünk abban, hogy a véleménykülönbségeinket társadalmi párbeszéddel és vitával kell rendeznünk, nem pedig kisebbségi csoportok megfélemlítésével. Szombaton a Budapest Pride felvonuláson is együtt fogjuk megmutatni, hogy az LMBTQI-emberek a társadalom értékes részei” – mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!