73 805-en jutottak be valamelyik felsőoktatási képzésre

2022. július 22. – 10:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén 99 192-en jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézménybe, közülük 73 805-en jutottak be valamelyik képzésre, vagyis ennyien kaptak üzenetben „mosolygós fejet” – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán. Hankó Balázs a csütörtök este nyilvánosságra hozott felsőoktatási felvételi ponthatárokról azt mondta, hogy idén néhány pontos emelkedést tapasztaltak szinte minden kiemelt képzés esetében. Szerinte a ponthatárok emelkedése sejthető volt már abból is, hogy idén az érettségi eredmények jobbak voltak.

Szerinte az egyetemi modellváltásnak köszönhetően 2020-hoz képest 16 százalékkal nőtt például a műszaki területre felvettek (8300 hallgató) és 14 százalékkal az orvos- és egészségtudomány területére felvettek (6200 hallgató) száma. Hankó arról is beszélt, hogy jelenleg a felsőoktatásban 30 százalékos a „lemorzsolódás”, amit néhány éven belül 20 százalék alá szeretnének szorítani. Ehhez mentorprogramokat indítanak, és bővítik a szakkollégiumi rendszert.

A helyettes államtitkár szerint egy magyar diplomás az unióban a legrövidebb időn belül, átlagosan 1,2 hónap alatt tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, és a középszintű végzettséghez képest másfélszer-kétszer többet kereshet.

Hankó Balázs azt is mondta, hogy idén a legnépszerűbb képzési terület a gazdálkodástudomány lett, ahová mintegy 17 ezer hallgatót vettek fel. Ezt követi a műszaki, az orvos- és egészségtudományi, a pedagógusi, valamint a jogi terület.

A helyettes államtitkár később sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a hallgatók 82 százalékának, 60 517 diáknak az állam finanszírozza tanulmányait, és az idén érettségizett diákok mintegy 60 százaléka jelentkezett a felsőoktatásba.

Hankó a kormányzat számára leginkább fontos célnak nevezte az első diplomát szerzők arányának növelését, amit szerinte az alap- és az osztatlan képzésben részt vevő hallgatók számának növelésével lehet elérni.

Ahogyan arról beszámoltunk, csütörtökön este 8 órakor megjelentek az idei felvételi ponthatárok, amelyekkel be lehet jutni a szeptemberben induló egyetemi képzésekre. A népszerű gazdasági, orvosi, jogi képzések többségén tavalyhoz képest emelkedtek a bejutási küszöbök. A négy orvosi kar körül most is a Semmelweis Egyetemre kellett a legtöbb pont. A jogászképzések közül az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a legmagasabbak a ponthatárok.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!