Nem állítják vissza a királyságot Pest vármegye főispánja szerint

2022. július 21. – 19:35

Másolás

Vágólapra másolva

„Sokkal jobban tetszik, mint például az elvtárs” – mondta a főispán elnevezésről a Mandinernek adott interjúban Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője. Ő egyike a 19 kormánymegbízottnak, akit az Országgyűlés keddi döntése után főispánnak kell nevezni a jövőben.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott beszédet mond a Pest Megyei Kormányhivatal dísztermében 2021. november 30-án – Fotó: Soós Lajos / MTI
Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott beszédet mond a Pest Megyei Kormányhivatal dísztermében 2021. november 30-án – Fotó: Soós Lajos / MTI

Mint fogalmazott, Szent Istvántól a második világháború utáni évekig főispán volt a megnevezése a hivatalának, „aztán elvtársra változtatták, azzal párhuzamosan, hogy a kommunisták szétverték a magyar közigazgatás rendszerét. Most visszatérünk a történelmi hagyományokhoz, az eredeti megnevezéshez.”

A feladatai nem változnak, továbbra is az állami szolgáltatásokat szervezi meg Pest megyében. Csak épp Pest megye neve is változik, és Pest vármegye lesz a jövőben.

„Nem változnak sem a vármegye határai, sem címere, de nem változok én sem: sem az öltözködésem, sem a viselkedésem. De ha bárki úgy érzi, elszalad velem a ló, kérem, hogy figyelmeztessen!”

– mondta Tarnai, de azt is elárulta az interjúban, hogy főispán létére nem tud lovagolni, és nem különösebben foglalkoztatja azoknak az aggálya az átnevezések körül, akiknek korábban nem volt problémája a tanácselnöközéssel és az elvtársozással.

Arról is beszélt, hogy az Antall-kormány 1990-es megalakulásakor „mekkora hisztéria volt abból”, hogy a Szent Koronával ékesített magyar címer visszakerült nemzeti jelképeink közé. „Emlékezzünk az akkori hangokra, amelyek szerint ez felesleges volt, vagy azokra, amelyek egyenesen micisapkának gúnyolták nemzeti ereklyénket! Gyakorlatilag ugyanaz játszódott le, ami ma is” – véli Pest vármegye főispánja, aki szerint akkor is „rögtön a királysággal riogattak, mint ma, de nem gondolhatja senki komolyan, hogy erre vonatkozó valós szándék felmerült volna bárkiben”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!