A fideszes vezetésű Győrben sem lesz tűzijáték, de nem azért

2022. július 21. – 13:42

frissítve

Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Győrben idén tarthatnának ugyan tűzijátékot, de Dézsi Csaba András polgármester külön úton jár: az állatvédelemre hivatkozva nem engedélyezi a csinnadrattát.

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere tűzijáték-ellenessége nincs ok-okozati összefüggésben a gazdasági helyzettel, most szerdán között Facebook-bejegyzésében is aláhúzta, hogy az állatok védelmében nem engedi a tűzijátékot Győrben, „2,5 éve, amióta én vagyok a polgármester, azóta nincs tűzijáték Győrben. Ennek semmi aktuális politikai üzenete nincs. Egyszerűen az állatok védelmét szolgálja.”

Dézsi Csaba András polgármester hivatalos Facebook-oldalának profilképe.
Dézsi Csaba András polgármester hivatalos Facebook-oldalának profilképe.

Győrben elsősorban szilveszterkor merült fel évről évre a tűzijáték kérdése.

Dézsi Csaba András 2020. január 26-án lett Győr polgármestere. A városban időközi választást kellett tartani, mivel a szexbotrányba keveredett, de 2019. október 13-án még újraválasztott Borkai Zsolt novemberben lemondott, és több mint két hónapig Fekete Dávid alpolgármester helyettesítette.

Dézsi a tűzijátékellenességét már kampánya idején sem rejtette véka alá, szavazást kezdeményezett, amelyre két választ lehetett adni: „kicsit nemet” és „nagyon nemet”, a megszokott tűzijáték megtartása nem volt a lehetőségek között. Dézsi 2019. december 28-án leszögezte:

„Polgármesterré választásom esetén – tekintettel a számos balesetre és a házi- és a városban vadonélő állatokra gyakorolt sokkoló hatásokra – a tűzijátékok korlátozását, illetve teljes betiltását tervezem. Korlátozás vagy teljes betiltás.”

A Facebookon közzétett hozzászólások egy része az állatbarátok véleményét tükrözte, de olyan is volt, aki a kisgyereke álmáért aggódott: „előre gyomoridegem van, hogy nem fog tudni aludni.” Többen is amellett álltak, hogy egy évben egy napot ki kell bírni a kutyatartóknak, s akadt, aki konszenzusos megoldást javasolt: „rendezzen éjfél után max. 10-15 perces tűzijátékot Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata. Nézze a szabadban, aki akarja, a kutyások meg vigyázzanak az ebekre a lakásban/házban! Így a lakosság is látványosan ünnepelhetné az új esztendő beköszöntét, ugyanakkor behatárolható időtartamban, kontrolláltan lenne tűzijáték”

A poszt és a szavazás véderedménye, amit még 2020 januárjában tett közzé Dézsi polgármesterjelöltként.
A poszt és a szavazás véderedménye, amit még 2020 januárjában tett közzé Dézsi polgármesterjelöltként.

A szavazás végeredménye szerint 69 százalék foglal állást a teljes tiltás, 31 százalék a korlátozás mellett.

Ezt követően már mindenütt a Covid-járvány függvényében döntöttek a tömegrendezvényekről, 2020 decemberében január 11-ig meghosszabbították Magyarországon a szigorú járványügyi intézkedéseket, de Dézsi ekkor is azt hirdette a Győrplusz rádiónak adott interjújában: ha rajta múlik, később sem lesz tűzijáték.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!