Németh Zsolt alaposan kielemezte a kommenteket a ruszkikat hazaküldő posztja alatt

2022. július 20. – 13:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Németh Zsolt nem számolta még ki, mennyivel fog emelkedni a rezsije augusztustól, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke Tusványoson leginkább Tusványossal szeretne foglalkozni, a Fidesz egyik legfontosabb választási ígéretének, a rezsicsökkentés elengedésének kérdésével már kevésbé.

A politikust többek mellett arról kérdeztük, emlékszik-e még, milyen kommenteket kapott Facebookon, amikor kiírta az oldalára, hogy „Ruszkik haza! Legyen béke!”?

„Emlékszem, és nagyon alaposan ki is elemeztük, hogy milyen kommentek érkeztek. Azt kell mondanom, hogy izgalmas volt ezt végigtanulmányozni, nagyon jó látlelete volt a magyar szellemi közállapotoknak”.

Sokan voltak, akik az ellenzéki oldalról támogatták, voltak szkeptikusok, és a jobboldalról is széles skálán mozogtak a reakciók. A politikus szerint a lényeg, hogy az „1956-os utánérzés mindenképpen jogosult ebben a helyzetben”. Emögött meghúzódott egy olyan doktrína, hogy a Szovjetunió katonai erővel érvényesíti a tábor egyben tartásának követelményeit.

Úgy látja, ha véget is ér a „helsinki” világ, semmiképp se térjünk vissza „Jaltához”, amikor egy hatalom jogosult arra, hogy a környezetében megakadályozzon nemzeteket abban, hogy a saját döntésük alapján határozzák meg a jövőjüket.

Németh azt mondta, bonyolult kérdésről van szó, ezért van ennyiféle vélemény jelen a hazai nyilvánosságban. Az a fontos szerinte, hogy tudjuk-e ezeket a narratívákat közelíteni egymáshoz, és különösen lényegesnek tartja, hogy „Magyarország és Lengyelország ki tud-e alakítani néhány meghatározó közös pontot”.

Arra a kérdésre, hogy a kormánypárti megszólalásoknak és a nyilvánosságnak van-e felelőssége abban, hogy ennyire erősek az oroszbarát hangok itthon, azt mondta, „mindenkinek az lenne a feladata, hogy próbáljon a tényekhez jobban ragaszkodni, akár kormánypárti, akár ellenzéki”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!