Gulyás Gergely már nemcsak úgy imperialistázik, mint Schiffer, de szíve szerint rá is pakolna egy lapáttal

2022. július 20. – 16:40

frissítve

Gulyás Gergely már nemcsak úgy imperialistázik, mint Schiffer, de szíve szerint rá is pakolna egy lapáttal
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Quo vadis Európa? – Hogyan tovább, Európa?” – ezzel a kifogástalan címmel hirdettek meg beszélgetést szerdán Tusványoson többek között Gulyás Gergely miniszterrel, Schiffer András ügyvéddel és Ludovic Orban jelenlegi román parlamenti képviselővel, egykori romániai miniszterelnökkel. Izgalmas dolog mindig Tusványoson, ha a romániai politika tagjai jelennek meg egy beszélgetésen, de azért ő sem tudta valódi vitává tenni Gulyás és Schiffer zavarba ejtően egyetértő évődését és lamentálását háttérhatalmakról, imperialistákról, a „kaszinókapitalizmus vámszedőiről”.

„Schiffer András megszólalásait már-már provokációnak veszem, olyan gondolatokat indikálnak bennem, amiket félek elmondani. Hacsak egymás közt lennénk, vagy a végén egy sört megiszunk, akkor rá tudok tenni egy lapáttal, de inkább csak visszafogottan fogok olyan dolgokat mondani, amik valahol elhangoztak, ezért csak elismétlem őket”

– mondta Gulyás a beszélgetés egy részén például Schiffer és a közönség örömére.

Gulyás Gergely szerint az európai gazdaság a járványból egészen jól kijött, de a háború és annak gazdasági következményei sokkal nagyobb nehézséget okoznak, és a politikai rendszereket is nagyobb eséllyel destabilizálják; Európa a versenyképességét veszítheti el. És bár Oroszország agressziója egyértelmű ebben a háborúban, és Oroszország mindig is jelentett valamilyen fenyegetést Európára, de ettől függetlenül „nehéz vitatni, hogy Európának érdemes Oroszországgal kereskedni”. A szankciós politikának pedig Európa a legnagyobb vesztese, az energiára kiterjesztett szankciós döntés pedig téves volt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Gulyás után a volt román miniszterelnök jött, aki hosszabban beszélt az orosz információs, vagyis leginkább dezinformációs háborúról. Aminek részletezése kifejezetten szórakoztató volt úgy, hogy mellette ült annak a magyar kormánynak tagja, és annak a Fidesznek tagja, amely köré a felsorakoztatott médiája úgy terjeszti a Kreml háborús propagandáját, mintha nem lenne holnap.

Ahogy ebben a cikkünkben megírtuk részletesebben, láthatóan tudatos, szervezett, átgondolt stratégia alapján próbálja a Kreml befolyásolni a magyar közvéleményt az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, ebben a kampányban pedig óriási segítségére van az oroszoknak a Fidesz-kormány holdudvarába tartozó médiafelületek és szakértőként beállított beszélő fejeknek, akár a közmédiában. A román politikus is arról beszélt, hogy látni lehet az orosz álhíreket, hogy azok szervezetten jelennek meg, és az Európa-ellenes mozgalmak mindenféle támogatást megkapnak ezeken a médiumokon keresztül.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Ludovic Orban szerint nagyon nehéz időszak vár Európára, hatalmas a kitettsége és sebezhetősége gazdasági szempontból; Oroszország és Kína a forrása a nyersanyagok nagy részének. Példaként említette, hogy az európai zöldpolitika ugyan szereti azt gondolni, hogy majd csak elektromos autóink lesznek, de ehhez például kobaltra van szükség, és a világ kobalttartalma fölött Kína rendelkezik, de ha a bányákat nézzük a világban, úgy már 80%. Szerinte Európa most nem csak az orosz zsarolás csapdájába esik, hanem az orosz gazdasági partnerek csapdájába is eshet. A szankciós politikánál pedig azt sem lehet elfelejteni, hogy az orosz társadalom tűrőképessége sokkal nagyobb, mint a kényelemhez szokott nyugati társadalmaknak, akik sokkal nehezebben fogják venni a visszalépést.

A volt román miniszterelnök szerint az európai demokrácia egyeztetésekkel, megállapodásokkal működik, ami sokszor feszültségekkel jár, míg Oroszország kézi vezérlésű, a döntések egy ember kezében vannak. Benne van, hogy a jövőben nálunk is megváltoznak majd a demokrácia játékszabályai, és különösen azokban az országokban, ahol nagyon nagy az energetikai kitettség Oroszország felé. Magyarország és Románia is ilyen ország, de szerinte Németország sem áll túl jól ebből a szempontból. Viszont ezek után hozzátette, mégsem lehet engedni az orosz zsarolásnak, mert

ha most engedünk az orosz zsarolásnak akkor még rosszabb helyzetbe kerülünk.

Schiffer András arról beszélt, a járvány miatti lezárás is megmutatta, hogy nem járható út ez a mértékű kiszolgáltatottság, ez a nyitott gazdaság, és ugyan lett volna lehetősége Közép-Európának lépéseket tennie, hogy leoldják magukat a nagy globális ellátási láncokról, de mégsem történik semmi. Szerinte ha a saját termelőkapacitás erősebb lenne, az infláció sem tudná ennyire megfektetni a gazdaságot. Ahogy az energiafüggőségben is: nem diverzifikáltuk eléggé az energiabeszerzést.

Az ügyvéd szerint az a közhelyszerű kérdés, hogy szuverén államok szoros kapcsolatában, vagy az európai egyesült államokban van a jövő, teljesen félrevezető, mivel rengeteg probléma egyrészt nem kezelhető tagállami szinten sem, például a nukleáris biztonságunk, ráadásul óriásvállalatok csúsztak ki, nemhogy nemzetállami, de még uniós joghatóságok befolyása alól is (nem fizetnek adót, de alapvető emberi jogokat, például a szólásszabadságot tapossák).

A másik oldalon viszont a nemzetállami szuverenitás teljes feladásával azokat a döntéseket is kiengednénk a kezünkből ezeknek az óriásvállalatoknak, amikben még választott képviselők dönthetnének. Summa summarum: a megoldás, az erős helyi közösségekből felépülő szuverén államok közötti hatékony európai és nemzetközi együttműködés. Európának pedig vissza kell nyernie szuverenitását, hogy meg tudja fogalmazni, és képviselni tudja saját érdekeit Észak-Amerikával szemben.

Schiffer a háborús helyzetről is beszélt: egyértelműen Putyin a felelős ugyan a háborúért, lerohanni egy szuverén államot, polgári célpontokkal szemben erőszakot alkalmazni, békés városokat lerohanni háborús bűn. DE! Szerinte a Nyugat legalább ilyen szinten tiporja lábbal a nemzetközi jogot.

Ehhez Gulyás is csatlakozott később, aki azt mondta, ha már Európa a morálra hivatkozva okoz nehézségeket a saját lakóinak a szankciókkal, akkor fontos lenne feltenni ezeket a „kettős mércével” kapcsolatos kérdéseket.

A kérdésre, hogy milyen eszközökkel tarthatná meg Európa a pozícióit, Gulyás azt mondta, az EU működésének alapvető, legfontosabb záloga, hogy a szerződéseket objektíven tudjuk értékelni. Mert szerinte mostanra nem a szerződések módosításáról megy a vita, hanem ott tartunk, hogy szabadon, a valóságtól elrugaszkodott módon kezdték értelmezni azokat.

Ezután ütött egy kicsit az ellenzéken, vagyis az „ellenzék baloldali részén”. Gulyás szerint a magyar ellenzék baloldali része még az uniónál is rosszabb partner.

Olyan ellenzékünk van, ami mindent megtesz, hogy nekünk járó forrásokhoz se jusson az ország, és ezzel mindent megtesz a pedagógus- és egészségügyi béremelés ellen. Miközben az Európai Bizottsággal már lehet konstruktív módon tárgyalni – mondta Gulyás, majd összefoglalta:

„a magyar érdekérvényesítés szempontjából az Európai Bizottság jobb partner, mint a baloldali ellenzék”.

Schiffer szerint az is igaz, amit a román politikus mondott, hogy Európa nemcsak Oroszország, de annak gazdasági partnereinek is csapdájába kerülhet, de ennél többről van már szó. Szerinte a Nyugat az imperializmusával, és az azt kísérő kulturális imperializmusával egyedül maradt, és nem tudott maga mellé állítani senkit. A világ 10 legnépesebb országából 9 nincs a Nyugat mögött, mondta. „Az emberiség háromnegyedével szembe kerülhet”.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A fenntarthatóságot pedig globálisan érdemes nézni, mert egyes nyugat-európai országok zöldülésének árát Közép-Európa, sőt, a globális Dél fogja fizetni. „Ami zöldre van festve nyugaton, az a globális észak önzése” – mondta.

Gulyás megjegyezte, hogy örül, hogy Schiffer ügyvédként itt olyanokat is kimondhat, amiket ő kormányzati pozícióból kevésbé, de este egy sör mellett már ő is rápakolna egy lapáttal. Majd arról beszélt, amikor vezető német politikusok felvetik, hogy bárki szerez is be gázt az EU-ban, bárhonnan, azt osszák el egymás közt, arra joggal mondható, hogy imperialista gondolkodás. A nyugati világ pedig képtelen arra, hogy önmagán túlmutató koalíciót hozzon létre.

Schiffer meg is jegyezte, hogy örül, hogy most már Gulyás is imperialistázik, és emiatt őt nem szólja le.

„azért nem kommunistázott le, amikor imperialistáztam, mert nemcsak ő használja, hanem a főnöke is, így meredek lenne”

– mondta, nevetett is mindenki nagyokat.

Ezután arról beszélt – a visszatartott uniós források kapcsán –, hogy ha azt várják el, hogy az uniós adófizetők pénze ne legyen ellopva, illetve rendes jogi eljárásra legyen lehetőség, ha felmerül valamilyen korrupciós vád, az teljesen természetes, de szerinte az Unió egyetlen konkrét jogalkotási problémát vagy eljárást nem nevezett meg,

„blődségek és közhelyes ostobaságok vannak”

a jelentésekben, amik méltatlanok egy transznacionális intézményhez. A támogatások pedig nem könyöradományok, ezek az elvesztegetett, odaadott, elárult piacaink és termelőkapacitásunkért kapott kárpótlás, jóvátétel.

Schiffer szerint a globális észak képtelen túlmutatni önmagán, és ez főként azért van, mert ennek a politikának egy szükségszerű velejárója a kulturális imperializmus. A globális dél kezd rájönni arra, hogy mindaz az imperialista politika, amit a globális észak diktál, az egyáltalán nem szolgálja az érdekeit. Az, hogy ezek az országok nyitnak egymás iránt, az annak a következménye, hogy a kaszinókapitalizmus vámszedői az elmúlt években hozzájárultak ahhoz, hogy Kína és India is játékosok legyenek ezen a globális piacon. És ennek a levét most ők isszák meg, a közép-európai országok pedig együttműködésre vannak ítélve, ha nem akarnak ennek az abszolút vesztesei lenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!