A hatóság vizsgálta, hogyan szivároghatott ki egy magyar titkosügynök telefonszáma a Pegasus-ügyben

2022. július 20. – 12:11

frissítve

A hatóság vizsgálta, hogyan szivároghatott ki egy magyar titkosügynök telefonszáma a Pegasus-ügyben
Fotó: Besenyei Gergely / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) idén márciusban vizsgálatot indított, mert a Pegasus-ügyben kiszivárgott a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyik munkatársának telefonszáma. A NAIH négy hónap elteltével megállapította, hogy a személyes adatok nem sérültek – írja Facebook-oldalán Panyi Szabolcs, a Direkt36 munkatársa, aki Pethő Andrással együtt tárta fel az újságírók, ügyvédek, civilek, politikusok telefonjait megfigyelő kémszoftver hazai alkalmazásának részleteit. A cikkek a Telexen is megjelentek.

Panyi Szabolcs bejegyzése szerint az oknyomozó újságírók azokat a kiszivárgott telefonszámokat vizsgálták végig, amelyeket a Pegasus-szoftverrel megfigyeltek. Ezek között tűnt fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyik munkatársának telefonszáma is, akit sikerült beazonosítani.

Több lehetséges magyarázat van arra, miért válhatott a Pegasus célpontjává egy NBSZ-es tiszt is. A legvalószínűbb szcenárió, hogy a titkosszolga a megfigyelések technikai végrehajtójaként csak kipróbálta, tesztelte egy saját készüléken a kémszoftver működését.

Az újságíró fel is hívta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársát. Panyi Szabolcs leírása szerint „végig az volt az érzésem, valamiféle megilletődöttséget, szomorúságot, talán mintha egy kis szégyent is hallanék a hangjában. Egyáltalán nem volt meglepődve, nem volt ellenséges vagy agresszív, és ahelyett, hogy kinyomott vagy gyorsan lerázott volna, hümmögve hallgatta, ahogy perceken keresztül elmagyaráztam neki, hogyan azonosítottuk be és jutottunk el hozzá. Többek közt azt mondta nekem, hogy ha mindez valóban így van, ahogy azt elmondtam neki, akkor azt is értenem kell, hogy a kérdéseimre miért nem válaszolhat.”

Az újságíró ezután elküldte az illetőnek a készülő cikkből a rá vonatkozó részeket, és megnyugtatta, hogy a nevét nem fogják kiírni.

A titkosszolga ezután saját indíttatásból vagy más ráhatására bejelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke március 9-én levélben kereste meg Panyi Szabolcsot azzal, hogy a panaszos szerint az újságíró ismeretlen módon jutott a személyes adatához, jogalap nélkül kezeli nevét, telefonszámát és emailcímét, amely akár súlyos következményekkel is járhat.

Panyi megválaszolta Péterfalvi kérdéseit, majd négy hónap után megkapta a vizsgálatot lezáró, július 13-i levelet. Eszerint „a személyes adatok kezelésével összefüggésben jogsérelem nem következett be, valamint annak közvetlen veszélye nem áll fenn.”

Panyi a poszt végén még egy megnyugtató üzenetet is megfogalmaz az állampolgárokat megfigyelő titkosszolgálatoknak:

„Végül pedig azoknak, akik a megfigyelésünket végzik, szeretném üzenni: ne aggódjanak, mi mindig korrekt módon, a jogszabályokat és az újságíróetika szabályait betartva fogunk róluk adott esetben cikkeket írni. Nekem például már papírom is van róla, hogy én nem kezelem jogsértő módon az ő személyes adataikat – és őszintén remélem, hogy ők sem a mieinket.”

Június 15-én a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Pegasus-ügyben. Az ügyészség szerint nem történt jogosulatlan titkos információgyűjtés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!