Publicus: A fideszesek többsége sem ért egyet a kormánymegbízottak és megyék átnevezésével

2022. július 19. – 08:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még a Fidesz-szavazók többsége is elutasítja, hogy a megyéket vármegyékké, a kormánymegbízottakat pedig főispánokká nevezzék át, derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava megrendelésére készített.

Mindkét javaslatról ma dönt az Országgyűlés.

A Publicus kutatásából – amely a magyarországi felnőtt népességre nem, de életkor és iskolázottság szerint reprezentatív – kiderült, hogy a kormánymegbízottak átkeresztelését a fideszesek jelentős része is ellenzi.

A kormánypártiak közül megközelítőleg kétszer annyian nem értenek egyet a javaslattal, mint ahányan egyetértenek azzal (41, illetve 23 százalék). Az ellenzékiek esetében elsöprő az elutasítottság (93 százalék), de a politikai értelemben bizonytalanok körében is bőven meghaladja a kétharmadot (72 százalék).

Iskolázottság alapján nincs lényeges különbség a válaszadók között, minden csoportban nagy az egyet nem értők aránya.

Legkevésbé az érettségizetteknek tetszik a Fidesz terve: 72 százalékuk tartozik az ellenzők közé.

Arra a kérdésre, hogy a kormánymegbízottak átnevezése erősíti-e a nemzettudatot, a megkérdezettek csupán 10 százaléka válaszolt igennel, 80 százalékuk pedig nemmel.

Az ellenzéki szavazók körében az nemek aránya 96 százalék, de a Fidesz-szavazók körében is jelentős a nemek többsége, 64 százalékuk szerint nem erősíti a nemzettudatot az átnevezés.

Forrás: Publicus Intézet / Népszava
Forrás: Publicus Intézet / Népszava

A megyék vármegyékké átnevezését az összes megkérdezett 66 százaléka utasította el, és csak 13 százalékuk támogatta határozottan a javaslatot.

Forrás: Publicus Intézet / Népszava
Forrás: Publicus Intézet / Népszava

Korábban a parlamenti képviselőket is megkérdeztük, mit gondolnak az alaptörvény tizenegyedik módosításáról, erről szóló videónkat itt tudja megtekinteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!