Az új rezsiszabályozás miatt az olcsóbban fenntartható albérletek lesznek a kelendőbbek

2022. július 17. – 11:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan kihirdetik a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárait, ezzel beindul a főszezon az albérlet piacon, bár az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint a kereslet már júliusban is erősödött több megyében is. A fővárosban például 24 százalékkal nőtt az ezer kiadó lakásra jutó kereslet idén júliusban. Az országos mezőnyből Győr-Moson-Sopron emelkedik ki, ahol húsz százalékkal nőtt a kereslet, illetve Csongrád megye, ahol nyolc százalékos volt a növekedés.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a fővárosban tavaly januárig csökkentek a bérleti díjak. Ez legfőképp a koronavírus-járványnak tudható be, a kereslet felpörgött és a kínálat is jelentősen bővült – fejtette ki a szakértő. Most azonban fordult a kocka, és az albérlet árak a főszezonhoz közeledve egyre inkább növekednek. Balogh László szerint az orosz-ukrán háború okozta bizonytalan gazdasági helyzet, illetve az új rezsiszabályozás miatt az alacsony bérleti díjú és olcsóbban fenntartható albérletek lesznek a kelendőbbek.

Az ingatlan.com felmérése arra is kitért, hogy megnézze mégis mennyibe kerülnek a teljes piaci kínálat legolcsóbb tíz százalékba tartozó kiadó lakások a fővárosban és más megyeszékhelyeken:

  • Budapesten a teljes piaci kínálatot nézve, az átlag bérleti díj 195 000 forint volt júliusban, míg a legolcsóbb kiadó lakások között volt, aminek 130 000 forintnál is alacsonyabb volt a havi bérleti díja.
  • Győrben az átlagos bérleti díj 150 000 forint, míg a legkedvezőbb 113 000 forint volt ebben a hónapban.
  • Szegeden a 140 000 forintos városi átlaghoz képest, a legolcsóbb albérlet 94 000 forint volt.
  • Más egyetemvárosokban, például Debrecenben 107 000 forint, Veszprémben 130 000 forint, Miskolcon 75 000 forint, Pécsen pedig 90 000 forint volt a legolcsóbb albérletek díja.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!