Elsüllyedt egy hajó a Kékszalagon, Balatonalmádi előtt

2022. július 14. – 12:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elsüllyedt egy vitorláshajó a Balatonban az 54. Kékszalag vitorlásversenyen Balatonalmádi előtt, Balatonkenese irányában – közölték a verseny hivatalos Facebook-oldalán. A posztban annyit írnak, hogy akik az északias irányt választották a kenesei bója felé, vigyázzanak.

A hajó egy perdülést hajtott végre, amikor megfeküdt, vizet kapott, majd elsüllyedt – mondta a Telex érdeklődésére Bagyó Sándor, a VÍzimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője, és a verseny koordinációs vezetője. Bagyó Sándor azt is mondta, hogy a hajón négy versenyző tartózkodott, mindenkit épségben kimentettek, nem sérült meg senki. A 26 láb nagyságú hajó jelenleg a víz alatt van, de amíg tart a verseny, addig nem lehet kiemelni.

Az idei az 54. Kékszalag, ami csütörtök reggel rajtolt el Balatonfüredről. A szervezők tájékoztatása szerint 516 hajó nevezett idén a tókerülő versenyre, fedélzetükön több mint 2500 vitorlázóval. A verseny hivatalos oldalán több fotót is megosztottak az eseményről, ezeket itt lehet megnézni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriumának előrejelzése szerint a Balaton keleti medencéjében 20–25 km/órás délnyugati szél fúj, ami a vízközépen a legerősebb. A várakozások szerint tovább élénkül majd a szél, akár 35 km/óráig, és az élénk délnyugati szél a középső medence keleti részén délután is fennmarad és folyamatosan mérséklődve az esti órákig kitart.

Péntek reggelre hidegfront érkezik, a szél északnyugatira fordul, és 35–40 km/órásra élénkül, sőt erősebb, 45–55 km/órás lökések is várhatók. A szél napközben északira, helyenként északkeletire fordul és kissé mérséklődik, az érkező front mögött pedig zápor és zivatar is kialakulhat.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg.

Rekordidővel nyert a győztes

Frissítés: A Józsa Márton kormányozta Raiffeisen Fifty-Fifty rekordidővel, 7 óra 13 perc 21 másodperccel nyerte az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A kétárbocos magyar fejlesztésű katamarán a saját maga által 2014-ben felállított 7 óra 13 perc 57 másodperces pályacsúcsot döntötte meg 36 másodperccel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!