Hetekig magatehetetlenül feküdt otthonában az idős nő, a lánya nem segített neki

2022. július 13. – 11:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kegyetlen szenvedéseket kellett átélnie a halála előtt annak a 79 éves nőnek, akit közeli hozzátartozói nem gondoztak, miután otthonában magatehetetlen állapotba került.

Az ügyészség szerint 2019 őszén szenvedett balesetet a 79 éves nő otthon, hatvani lakásában. Mozgásra és önellátásra képtelen állapotba jutott, és teljesen ágyhoz kötötté vált. A vele együtt élő lánya naponta szembesült ezzel a helyzettel, de nem látta el az édesanyját, sem orvosi, sem szociális gondozói segítséget nem hívott. Az idős nőt az ügyészség szerint nem mozgatta, nem ágytálazta, nem pelenkázta, és nem fürdette, „emberhez méltatlan körülményeket teremtett a számára”.

A néni unokája és annak élettársa heti rendszerességgel meglátogatta őket, észlelték is az ottani állapotokat, mégsem tettek semmit a kínjai miatt gyakran jajgató asszony érdekében azon kívül, hogy eredménytelenül felszólították a lányát anyja gondozására, illetve arra, hogy hívja ki az orvost.

Az egyenes ági leszármazókat törvény kötelezi a felmenőikről való gondoskodásra, ám a sértett lánya és unokája szándékosan és súlyosan elhanyagolta ezt a kötelezettséget, belenyugodva magatartásuk várható következményeibe – írja közleményében az ügyészség.

Csak akkor hívtak mentőt a 79 éves nőhöz, amikor eszméletlen állapotba került, de az életét ebben a stádiumban már a szakszerű orvosi ellátás sem tudta megmenteni.

A Heves Megyei Főügyészség a két nőt különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, míg a férfit segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolja. A vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a sértett lányával szemben 12 év fegyházat és 10 év közügyektől eltiltást, az unokájával szemben 9 év fegyházat és 10 év közügyektől eltiltást, míg az unoka élettársával szemben másfél év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönt szabjon ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!