Bánki Erik: A katamódosítással például a fodrászok, műkörmösök járnak jól

2022. július 13. – 18:27

frissítve

Bánki Erik: A katamódosítással például a fodrászok, műkörmösök járnak jól
A katatörvény módosítása ellen tüntettek a fővárosban 2022. július 12-én – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kata új szabályozásával a kormány azoknak kedvez, akik miatt ez az adó egyáltalán létrejött: a fodrászoknak, villanyszerelőknek, műkörmösöknek, festőknek, kézműveseknek – mondta Bánki Erik, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a gazdasági bizottság elnöke szerdán az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában.

A frakcióvezető-helyettes szerint például az imént említett vállalkozók még jobban is járnak a törvénymódosítással, hiszen 18 millió forint éves árbevételnél is ugyanazt az 50 ezer forint adót kell majd befizetniük, mint korábban.

Szerinte eddig az volt a probléma, hogy sok munkaadó nem jelentette be a munkavállalókat, hanem katás alvállalkozóként foglalkoztatta őket, mert így nem kellett akkora terhet fizetnie utánuk. Emiatt a munkaadók arra kényszerítették a katás vállalkozókat, hogy kihasználva a kedvező adózási lehetőséget, éves szinten 250-300 milliárd forintot takarítsanak meg nekik.

„Ezzel nem tettek mást, mint egy olyan adócsalást követtek el, amellyel a költségvetés számára 250-300 milliárd forintnyi kiesést okoztak”.

Ráadásul ezzel szerinte a munkavállalók is rosszul jártak, hiszen elestek a nekik járó juttatásoktól.

Szerinte „álságosak” azok a baloldali politikusok, akik most támadják a törvénymódosítást, mert amikor a kata bevezetéséről szavaztak a parlamentben, az ellenzéki képviselők nem támogatták azt.

Azt mondta: akik innentől nem vehetik igénybe a katát, azok például átalányadózók lehetnek, igaz

az átlag magyar jövedelmet alapul véve a katához képest 515 ezer forinttal fognak több adót fizetni éves szinten, mint eddig.

Ugyanakkor szerinte a mellékállásúak és a társas vállalkozások jobban fognak járni a jövőben.

Nagy felháborodást keltett a kedden elfogadott katatörvény, már aznap tüntetések voltak a fővárosban, és szerdán ismét az Országház elé vonulnak a demonstrálók, amelyet élőben közvetítünk a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!