Nyomozást indított a BRFK a zsidózó Blaha Lujza téri hangszóró ügyében

2022. július 12. – 09:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen információs rendszer vagy adat megsértése vétség gyanúja miatt. Az eljárás szakértők bevonásával folyik – válaszolta a BRFK a Telex megkeresésére. Hétfőn számoltunk ugyanis be róla, hogy a budapesti Blaha Lujza téren, a Nyugati pályaudvar irányába közlekedő villamos megállójában egy reklámfelülethez tartozó fekete hangszóróból

elég nagy hangerővel szóltak egyelőre beazonosítatlan hátterű, főként zsidózós szövegek.

Nem szóltak folyamatosan a felvételek, többnyire akkor „csendültek fel”, amikor begördült egy villamos, és szálltak le róla az emberek. Kétféle szöveg ismétlődött. Az egyik egy rövidebb felvétel volt, amelyen arról esett szó, mi lenne, ha Tomcat, az utóbbi időben újra aktív radikális aktivista lenne a miniszterelnök, amire az a válasz érkezett, hogy akkor tele lenne minden „zsidó hullákkal és falhoz csapkodott csecsemőkkel”, a „más véleményűeket” pedig „karóba húznák fekete ruhás halálbrigádok”. A másik felvételen pedig valaki arról beszélt, hogy a rendőrségi és ügyészségi vezetők között többen is zsidók:

A BKV-BKK munkatársai már a helyszínen arról tájékoztatták a Telex tudósítóját, nem hozzájuk tartozik a hangszóró, később pedig idevágó kérdéseinket illetékesség hiányában továbbították a Fővárosi Önkormányzatnak.

Kérdéseket küldtünk a rendőrségnek és az Europeum bevásárlóközpontnak is, ugyanis az egyik felvétel elején a hekkelés miatt a cég neve is elhangzott, a hangszóró pedig az áruház hirdetése fölé volt elhelyezve. A bevásárlóközpontot üzemeltető CPI Hungary azt közölte a Telexszel, hogy az Europeum Bevásárlóközpont vezetősége mindent megtesz, hogy a hatósági nyomozást támogassa.

A villamosmegálló reklámtábláit kihelyező JCDecaux reklámcéget is kerestük, akik azt írták: „A Blaha Lujza téri megállóban a JCDecaux által kihelyezett műszaki megoldást hackertámadás érte, amelyről hétfőn kaptunk értesítést. A hibát azonnal elhárítottuk, ugyanakkor együttműködünk a hatóságokkal az ügy kivizsgálásában.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!