Külön indul a Jobbik az EP-választáson

2022. július 6. – 08:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Önállóan, tehát a többi párttól külön indul majd az EP-választáson a Jobbik, derült ki abból az interjúból, melyet az Index készített a párt frissen megválasztott elnökével. Gyöngyösi Márton arról beszélt, hogy „az EP-választáson egy konkrét ügyben kell felvázolni az elképzelésünket”, és mivel ebben komoly eltérések vannak a pártok között, ezért külön kell indulniuk, hiszen „nehéz lenne összefésülni egy közös listára az egymást kizáró gondolatokat”.

Mivel a tervek szerint 2024 májusában egy napon lehet majd az önkormányzati és az EP-választás, ez komoly stratégiai dilemmát jelent az ellenzéki pártok számára. A jó önkormányzati szereplés ugyanis összefogást diktálna, ám a legtöbb párt szeretné, ha hangsúlyos, külön kampányban tudná bemutatni az európai gondolatait. Gyöngyösi erre azt mondta: „Nehéz lesz, még nincs világos kép a fejemben, hogyan lehet a kettőt összehangolni, két teljesen eltérő kampánnyal készülni.”

Az interjúban szóba kerül még, hogy

  • lesz még aktualitása az ellenzéki összefogásnak;
  • egy Európa-párti, nemzeti konzervatív politizálás feltételeit szeretné megteremteni Gyöngyösi;
  • az április 3-i választás kudarca elsősorban arra vezethető vissza, hogy a „véghajrában nem volt közös kampány, hat plusz egy kampány volt, a hat párté és a miniszterelnök-jelölté”;
  • az ellenzék új pólusát a DK helyett a Momentummal és az LMP-vel közösen képzeli el;
  • az ellenzék „tragikusan rosszul” reagált a háborúra, ez pedig nagy lökést jelentett a Fidesz újabb kétharmados győzelméhez.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!