A Dunántúlon már leszakadt az ég, az Alföldön délután lehet vihar

2022. július 5. – 06:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: kedden délelőtt több helyen leszakadt az ég Magyarországon, a Dunántúl számos pontján és Budapesten is esett az eső. Baranyában különösen nagy vihar tombolt, a Blikk információi szerint villám csapott egy kétlakásos házba, ami ki is gyulladt, így azt tűzoltóknak kellett eloltaniuk.

Az Időkép térképén nagyon jól látszik, hogy az ország nyugati felében a vihar miatt már 20 fok körülire hűlt a hőmérséklet, míg az Alföld egyes pontjain még mindig 33-34 fokok vannak:

Kép: Időkép
Kép: Időkép

Korábban írtuk: Egy átvonuló fronthoz kapcsolódóan több helyen számítunk zivatarok kialakulására, írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Dunántúlon délelőtt az eső, zápor melletti zivatarokból néhol 20-30 mm csapadék hullhat rövid idő alatt, majd már csak kevesebb helyen (főként az Észak-Dunántúlon) alakulhatnak ki újabb zivatarok.

A déli, kora délutáni órákban a Duna–Tisza közén, majd késő délután, este már a Tiszántúlon, északkeleten járó hidegfrontot sok helyen kísérheti 60-70, zivatar környezetében 70-90 km/h-s szélroham.

Legjobb eséllyel a keleti országrészben akár heves zivatarok is kialakulhatnak 80-90 km/h feletti szélrohammal, felhőszakadással (rövid idő alatt 20-30 mm csapadékkal), nagyobb méretű jéggel.

Hőség: Az érkező front hatására délutánra a középső országrészben is visszaesik a hőmérséklet, de a keleti, délkeleti tájakon még 27-29 fok körüli napi középhőmérséklet várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!