Megválasztották az Állami Számvevőszék új elnökét

2022. július 4. – 17:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlés hétfőn megválasztotta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új elnökét, Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettesét, korábbi jegybanki alelnököt, aki hétfőn a parlamentben letette az esküt a szavazás eredményének kihirdetése után.

Titkos szavazással döntöttek az új ÁSZ-elnökről az országgyűlési képviselők, 170 képviselő szavazott, ebből 136-an szavaztak igennel, 23-an nemmel Windisch kinevezésére, 11 szavazat érvénytelen lett.

Windisch Domokos Lászlót váltja a pozícióban, aki 2010 óta vezette a testületet, de július 4-én lejáró megbízatását nem hosszabbították meg. Az ÁSZ elnökét 12 évre választja az Országgyűlés, ennek lejárta után újraválasztható. Windischt a Fidesz-KDNP jelölte a posztra.

Windisch László, az MNB alelnöke beszédet mond a pénzügyi tudatosságról rendezett konferencián 2017. december 4-én – Fotó: Mohai BalázsFotó: Mohai Balázs / MTVA
Windisch László, az MNB alelnöke beszédet mond a pénzügyi tudatosságról rendezett konferencián 2017. december 4-én – Fotó: Mohai BalázsFotó: Mohai Balázs / MTVA

Windisch László 1978-ban született Drezdában, de már Magyarországon diplomázott, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán 2002-ben. Windisch karrierje a NAV elődjénél, az APEH-nél indult 2002-ben, onnan 2011-ben a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz került, ahol az adó- és vámigazgatási főosztály vezetője volt.

2013-ban ismét váltott, ekkor a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatóság költségvetési elemzések igazgatója lett, majd hamarosan, még 2013-ban a jegybank alelnöki székéig jutott. Itt a monetáris tanács tagja is volt. A KSH-nál 2021 óta volt elnökhelyettes.

A Párbeszéd szerint az új ÁSZ-elnök a Fidesz kádere

Az ellenzéki pártok közül elsőként a Párbeszéd reagált a kinevezésre. „A Párbeszéd nem fogadja el azt a gyakorlattá vált folyamatot, amelynek nyomán a Fidesz-kétharmad valódi egyeztetés nélkül nevez ki állami szervezetek élére Fidesz-kádereket. Ezért a Párbeszéd nem támogatja a Fidesz-kétharmadban politikai megrendelésre dolgozó, az ellenzéket rendre súlyos és indokolatlan büntetésekkel sújtó Állami Számvevőszék új elnökének a kinevezését sem” – olvasható a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!