Felvették a Momentumot a Liberális Internacionálé előszobájába

2022. július 04. – 17:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz és az SZDSZ nyomdokaiba lépett a Momentum: a párt megfigyelői státuszt kapott a Liberális Internacionálé (LI) nevű szervezetben, ami nevéből adódóan a szabadelvű pártokat tömöríti világszerte.

Magyarországról korábban két párt volt teljes jogú tagja a szervezetnek:

  • 1992-től a Fidesz, ami 2000-ben lépett ki Orbán Viktor jobboldali fordulata után – holott Orbán a Liberális Internacionálé alelnöke is volt;
  • valamint 1993-tól az SZDSZ, amely egészen 2013-as megszűnéséig az LI tagja maradt.

Bár a Fideszt és az SZDSZ-t is megjáró Fodor Gábor pártját, a Magyar Liberális Pártot is a Liberális Internacionálé megfigyelő tagjaként tüntetik fel a Wikipédia-oldalán, a nemzetközi szervezet nem sorolja fel tagjai között a szabad szemmel nem látható támogatottságú politikai formációt.

Ellentétben például a szintén megfigyelőként szereplő osztrák NEOS-szal és az (önálló pártként március óta már nem létező) román ALDE-val, melyeket megfigyelőként tartanak számon a taglistában. Így mondhatjuk azt is, hogy a Momentum ugyan nem teljes jogú tagként, de csatlakozott a Liberális Internacionáléhoz a szervezet szófiai kongresszusán.

„Afrika, Amerika, Ázsia és Európa liberális pártjainak szervezetét összeköti a közös hit az emberi jogok tiszteletében, a szabad és tisztességes választásokban, valamint a többpárti demokrácia létjogosultságában, de ugyanúgy együttműködnek a szabad kereskedelem és a környezeti fenntarthatóság megteremtéséért is” – írja közleményében a Momentum.

Kövess minket Facebookon is!