Új vezetés Hugyagon, ahol 350 millió forintnyi EU-s pénznek veszett nyoma

2022. július 3. – 21:55

Másolás

Vágólapra másolva

Időközi önkormányzati választás zajlott Hugyagon vasárnap, egy független jelölt, Baranyai Béla lett a polgármester. A Fidesz-KDNP-s jelölt csak harmadik lett, a korábbi polgármester el sem indult, a helyi korrupciós ügyet felgöngyölítő függetlenként induló (de a nagyobb ellenzéki erők által támogatott) Lovas Ilona pedig csupán a negyedik helyezést csípte el.

Ez az a település, ahol – ahogy arra az Átlátszó idán tavasszal felhívta a figyelmet – a jogerősen szabálytalannak talált EU-s pályázatokat tartalmazó kormányzati táblázatban a második legnagyobb összeget eltüntetők helyezését érte el 350 millió forinttal. A település egyebek mellett szociális bérlakások építésére és felújítására, valamint óvodafelújításra kapta a pénzt, de ezekből a fejlesztésekből szinte semmi nem valósult meg, a kormány kötelezte is az önkormányzatot a teljes támogatási összeg visszafizetésére.

„Valószínű, hogy nem jó az a dolog, ahogy ez történt” – mondta szombaton az RTL Híradónak Bodor Gábor, a Nógrád megyei Hugyag, a vasárnapi választás előtt még regnáló alpolgármestere arról, hogy a faluban kb. 350 millió forintnyi EU-s támogatás tűnt el.

Lovas Ilona független önkormányzati képviselő tavaly októberben feljelentést tett az ügyben, a Nógrád megyei rendőrség hűtlen kezelés miatt nyomoz, és értesítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt az EU-s támogatás szabálytalan felhasználásáról. Hugyag előző polgármestere, Borda Attila lemondott, az RTL riportja szerint külföldre távozott, ezt azonban vasárnap az Indexnek küldött levelében cáfolta.

A volt hugyagi polgármester azt írta, „nem költöztem külföldre, hanem anyagi megfontolásból munkát vállaltam Németországban, állandó lakóhelyem továbbra is Magyarországon van, időm jelentős részét idehaza töltöm. Az adósságrendezési eljárást egyetértésben a képviselő-testület tagjaival jómagam kezdeményeztem, a nyomozásban pedig minden további nélkül állok a Rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendelkezésére az ügy mielőbbi megnyugtató rendezése miatt.”

Nem lesz könnyű dolga a szavazatok 36%-át, összesen 143 szavazatot szerző nyertesnek, ugyanis az önkormányzat komoly hiánnyal kezdi az új ciklust. Valahogy vissza kell fizetniük a példátlanul nagy összegű, és nyomtalanul felszívódó támogatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!