Időjárás: Keleten a helyzet változatlan, marad a hőségriadó

2022. július 02. – 11:49

Időjárás: Keleten a helyzet változatlan, marad a hőségriadó
Marad a kánikula Forrás: OMSZ / FB

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország nyugati felében ugyanakkor a süvöltő szél nyomában felfrissült a levegő.

A hidegfront hatására reggelre az ország nyugati felében felfrissült a levegő, de keleten, délkeleten tartja magát a hőség – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.

Az órákig tartó, olykor viharos erősségű szél elhozta az enyhületet. A frontbetörést erős, többfelé viharos szél kísérte, sőt a Balatonnál néhol 90-100 kilométer/órás széllökések is előfordultak. Keleten is több helyen alakultak ki zivatarok, de korántsem mindenütt.

A meteorológiai szolgálat térképei alapján míg szombaton délelőtt az ország nyugati felében 20 Celsius-fok alatti hőmérsékletet mértek, az ország keleti felében már ekkor többfelé 30 fok körüli értékek voltak.

Az előrejelzés szerint szombaton a csúcshőmérséklet a Dunántúlon 28 és 32, keleten 31 és 37 fok között alakul. Késő estére 19 és 27 fok közé hűl le a levegő.

Változó csapadékhelyzet várhatő Forrás: OMSZ
Változó csapadékhelyzet várhatő Forrás: OMSZ

Az MTI ismerteti a veszélyjelzéseket is, ezek szerint a hőség miatt Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg is másodfokú, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Nógrád és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Mindemellett az ország középső és keleti területein zivatarokra és felhőszakadásra is figyelmeztetnek. A felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A következő napokban várhatóan ismét melegszik a levegő, hétfőn 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az országos tisztifőorvos jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Kövess minket Facebookon is!