Vinné az állam a szakrendelőket és a háziorvosi praxisjogok kezelését

2022. június 30. – 08:01

Másolás

Vágólapra másolva

Átvenné az állam az önkormányzatoktól a háziorvosi praxisjog kezelését és a szakrendelők fenntartását – írja a Népszava az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter egy egészség-gazdaságtani konferencián elhangzott szavai nyomán. A lap felidézi: a rendszer átalakítását néhány héttel ezelőtt már Pintér Sándor belügyminiszter is belebegtette, amikor arról beszélt, hogy az alapellátási praxisok számának észszerűsítésére készülnek.

Az államtitkár most azt mondta, a változások részeként megerősítik az egészségfejlesztési irodákat, amelyek fontos szervezői lesznek az egészségmegőrző szűréseknek. A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok a jövőben írhatnak majd beutalót közfinanszírozás terhére, kiállíthatnak receptet, kérhetnek labor vizsgálatokat; ezek olyan jogosítványaik, amelyeket még a Bokros-csomag idején veszítettek el.

Arról is beszélt, hogy „át kell alakítani egy kicsit az alapellátást”. Jelenleg „a széttöredezett háziorvosi rendszernek” az önkormányzatok az urai, és van olyan pontja az országnak, ahol pénzhiány miatt gyakorlatilag elérhetetlen az alapellátás. „Ez kormányzati szempontból vállalhatatlan”, ezért a terveik szerint például a körzethatárok módosítása, a feladatellátási szerződések megkötése átkerülne az önkormányzatoktól az Országos Kórházi Főigazgatóságon (OKFŐ) belül létrehozott úgynevezett praxiskezelőhöz. Emellett a praxisjogot valódi koncessziós és vagyonértékű joggá alakítanák át.

Azt, hogy mi legyen az önkormányzatok által működtetett szakrendelőkkel, Takács Péter kérdésesnek tartja. Most vizsgálják, hogy a nagyobbak fenntartása is az OKFŐ hivatalához kerüljön, de erről még nincs döntés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől