Vádat emeltek egy halálos tiszai hajóbaleset miatt

2022. június 30. – 09:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emelt az ügyészség az ellen a 72 éves férfi ellen, aki tavaly szeptemberben halálos hajóbaleset részese volt. Mint a vádiratot ismertető közleményből kiderül, a férfi a kishajójával – amin rajta kívül egy nő utazott – Tiszalök térségében egy barátja hajóját követve horgászok motoros ladikjával ütközött.

Az ütközést a vádirat szerint az előzte meg, hogy a ladikot a folyón keresztbe fordították az első hajó okozta hullámok miatt. A vádlott éppen a fák árnyékából kikerülve ért oda a keresztben álló csónakhoz, amit a hirtelen szemébe tűző nap miatt későn vett észre, ezért összeütköztek.

Az ütközés következtében mindenki a vízbe esett, azonban négyből hárman bele tudtak kapaszkodni „az előzőleg elsüllyedt, de felúszóképes maradt ladikba” – olvasható a közleményben. Egyikük viszont, a ladik egyik utasa, a part felé úszott, azonban odáig nem tudott eljutni, vízbe fulladt.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetést és vízi járművek vezetésétől eltiltást indítványozott.

Az ezt megelőző utolsó halálos magyarországi hajóbaleset a Hableány katasztrófája volt a Dunán 2019 tavaszán amikor a Viking Sigyn szállodahajó a Margit híd közelében maga alá gyűrte 33 dél-koreai turistával a fedélzetén a Hableány sétahajót. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat – köztük a kétfős személyzet tagjainak – holttestét megtalálták. Az ügyben több jogi eljárás is folyik, a Viking Sigyn kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával vádolják, de a rendőrség vizsgálta a szállodahajó mögött érkező Viking Idun hajó kapitányát is, akit korábban gyanúsítottként ki is hallgattak harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása gyanújával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!