Két barátnőjét is majdnem megölte, 12 évet kapott

2022. június 29. – 14:59

Két barátnőjét is majdnem megölte, 12 évet kapott
A vádlott és az ügyész a tárgyaláson – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék szerdán ítéletet hirdetett annak a fiatal férfinak, D. Krisztofernek az ügyében, akit emberölés kísérletével vádoltak, miután két barátnőjét is nagyon súlyos bántalmazta. A vádlottat bűnösnek találták több emberen, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletében, valamint folytatólagosan elkövetett súlyos testi sértésben, személyi szabadság megsértésében és fogolyszökésben is. A büntetése mindezekért 12 év szabadságvesztés lett. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosabb büntetésért, a védelem enyhítésért fellebbezett.

A férfit, aki mostanáig elektronikus nyomkövetővel a bokáján, házi őrizetben volt, már egyenesen börtönbe vitték a tárgyalóteremből, mert a bíró úgy rendelkezett, hogy a szökés, elrejtőzés veszélye miatt kerüljön letartóztatásba az ügyében születendő jogerős döntésig.

A törvényszék a tényállást mindenben a vádirattal egyezően állapította meg.

A vádlott még csak 15 éves volt 2018-ban, az első vádbeli események idején. A vádirat szerint az első áldozatát több alkalommal is bántalmazta, ököllel ütötte, bezárta fürdőszobába. A legsúlyosabb eset 2018. március 3-án következett be, amikor a Duna ráckevei-soroksári ágához hívta sétálni a lányt, ahol féltékenykedni, majd veszekedni kezdett vele, megütötte és végül 4 méter magasból belelökte a fagyos, mindössze 0,6 fokos vízbe. A lány tíz perc után ki tudott mászni, de a bántalmazás még ekkor sem maradt abba. A vádlott ekkor egy energiaitalos dobozból hajtogatott eszközzel meg is vagdosta az áldozatát, aki életveszélyes állapotba került.

A bíró ismerteti az ítéletet – Fotó: Bődey János / Telex
A bíró ismerteti az ítéletet – Fotó: Bődey János / Telex

A fiút letartóztatták, majd idővel házi őrizetbe került át. Innen megszökve követte el a támadását a második áldozatával, új barátnőjével szemben, miután a lány szakított vele. 2019. augusztus 8-án levágta magáról a nyomkövető eszközt, és egy órán utazott keresztül a városon az exe otthonához, ahol késsel nekiesett először a lány édesanyjának, aztán – korábbi fenyegetéseit beváltva – magának a lánynak is. Az utazási idejének amiatt volt jelentősége, hogy abból jól látszott: nem hirtelen felindulásból elkövetett támadásról volt szó. A volt barátnőjén több mint tíz sebet ejtett, végül elvágta a torkát, majd saját magát is megsebesítette. A lány életét az orvosoknak sikerült megmentenie. Az ügyész a vádbeszédben úgy fogalmazott: „csak a véletlennek köszönhető”, hogy életben maradt.

Szembenézett vele az áldozata

Ahogy az indokláskor elhangzott: az áldozatnak halálfélelme volt, azt élte át, hogy a vádlott ráfeküdt, késsel szurkálta, miközben azt mondogatta, hogy mennyire szereti, nem tudna nélküle élni.

A megkéselt lány és a nagyanyja eljött szerdán a Fővárosi Törvényszékre, a lány azért, mert visszaidézték, miután a vádlott jelezte, hogy bocsánatot szeretne tőle kérni. A tárgyalás elején a bocsánatkérés megtörtént, de a lány, aki csak 15 éves volt a támadás idején, nagyon határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy elfogadja-e a bocsánatkérést. Ezután a bíró megköszönte a közreműködését, és ő el is hagyta a tárgyalótermet.

D. a bocsánatkérés alatt annyira halkan, motyogva beszélt, hogy többször is rá kellett szólnia a bírónak, hogy legyen érthetőbb.

A férfi úgy fogalmazott, hogy „meggondolatlanul cselekedtem, gyerekfejjel”. Az ítélet indoklásakor a bíró, Kováts Katalin visszautalt erre, elutasítva ezt a narratívát: „ez nem gyerekes gondolkodás, ez egy brutális felnőtt gondolkodása”.

Azt ismerte el, amit felvett a kamera

Az első barátnőjét érintő vádakban D. egyébként tagadni próbált szinte mindent, egyedül a Dunába lökést ismerte el, amit nehéz is lett volna tagadnia, mert erről térfigyelő kamera felvétel állt rendelkezésre. A védekezése lényege egyébként az volt, hogy amúgy nem bántotta, a lány szavahihetetlen, hazudik, a sérüléseit magának okozta. A bíró az indokláskor azt mondta, hogy a vádak igazságát objektív bizonyítékok, orvosi iratok, látleletek is alátámasztották, egyébként pedig a vallomások kisebb eltérései közel sem jelentik azt, hogy az áldozat hazudna, éppen akkor lehetett volna szavahihetetlennek tekinteni, ha mind a 8-10 alkalommal pontosan ugyanúgy mondja el a vele történteket.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A bíróság nem azt állapította meg, hogy a dunai esetnél egyenes szándékkal, kifejezetten megölni akarta volna D. a barátnőjét, de azt igen, hogy belenyugodott abba, hogy a lány akár meg is halhat.

A második, késes támadásos ügyben a vádlott beismerte a vádakat.

A vádbeszédben a súlyosító körülmények felsorolásában elhangzott:

a sértettek egész életükben viselik a nőiességükre kiható sérüléseket. Hivatkozott az ügyész a nőkkel szembeni erőszakos cselekmények elszaporodottságára is.

Mivel fiatalkorúról volt szó, az ügyben kiszabható büntetés maximuma 20 év lett volna, nem pedig életfogytiglan, ami felnőtt vádlott esetében szóba jöhetett volna. D. ügyvédje a védőbeszédben azt kérte: adják meg az esélyt a fiatal vádlottnak, akinek mostanra szerinte már megváltozott a személyisége, hogy legyen lehetősége bizonyítani az életben.

Gyerekes, felnőttes

Az utolsó szó jogán beszélve D. azt állította, hogy őszintén megbánta, amit tett, és fogadkozott, hogy megtanulta kezelni az indulatait, „normális életet” szeretne élni, és „hasznos tagja” lenne a társadalomnak.

A bírói tanácsban Kováts Katalin mellett két pedagógus végzettségű ülnök volt. Ahogy a bíró elmondta: tanácskozás közben bennük merült fel, hogy a vádlott hivatkozásával ellentétben a vádbeli magatartása nem gyerekes viselkedés volt, ahogy pedig most viselkedett, az nem minősíthető felnőttes magatartásnak. A bíróság szerint a vádlott személyiségének erőszakos volta egyértelműen megállapítható volt, mint ahogy az is, hogy hárít.

Hogy nem kapott még súlyosabb büntetést, abban nagy szerepe volt annak, hogy a lányok végül nem haltak meg, az emberölés kísérleti szakban maradt.

A tárgyaláson kiderült, hogy mindkét lány polgári jogi pert is szeretne indítani a vádlott ellen. A szerdai ítélet szerint egyébként a több mint 5,5 millió forintnyi bűnügyi költséget is neki kellene állnia.

Ingyenes és a nap 24 órájában hívható az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a 06-80-20-55-20-as telefonszámon, ahol segítenek a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak. A NANE Egyesület is működtet segélyvonalat bántalmazott nőknek és gyerekeknek, valamint a nekik segíteni vágyóknak. Ez a 06-80-505-101-es számon hívható anonim módon, ingyenesen, hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18 és 22 óra között, valamint szerdán 12 és 14 óra között. Az Ökumenikus Segélyszervezet online kínál anonim tanácsadást, a részletekért keresse fel ezt az oldalt. Ha kifejezetten jogi természetű kérdései vannak kapcsolati erőszakkal összefüggésben, a Patent jogsegélyszolgálata ingyesnesen hívható szerdánként 16 és 18 óra között és csütörtökönként 10 és 12 óra között a 06 80 80 80 81 zöldszámon.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!