Bírósági ítélet már volt, mégis rendőrségre kellett menni, hogy a közérdekű járványügyi adatokat kiadja Müller Cecília hivatala

2022. június 28. – 10:35

Másolás

Vágólapra másolva

Pereskedés és büntetőfeljelentés árán tudott csak adatokat szerezni a TASZ a koronavírussal kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, írja a 444.hu. A TASZ 2020. november 4. és 16. között, majd 2021. november 8-tól december 23-ig nap mint nap elkérte az NNK-től ugyanazokat a számokat (részleteket a fertőzési, halálozási és oltási statisztikákról).

A TASZ végül bíróságra vitte az ügyet, mert Müller Cecília hivatala nem adta ki az adatokat.

A népegészségügyi központ a bíróságon a 444 beszámolója szerint azzal érvelt, hogy a naponta küldött TASZ-adatkérés „rosszhiszemű”, „jelentős munkaterhet” jelentett nekik, a kért adatok csak „ömlesztve” vannak meg, az NNK-nak nem feladata, hogy „amúgy is jelentős munkaterhe” mellett a kért bontásban állítsa össze a TASZ „tudományos céljait szolgáló, nagy mennyiségű adatokat”, a TASZ „kérdésfeltevései szakmailag indokolatlanok, észszerűtlenek”, az adatok egy részét akár a megyei kormányhivataloktól is elkérhették volna.

A bíróság szerint viszont az NNK érvelése ellenére igenis

elvárható a Népegészségügyi Központtól, hogy a TASZ által kért részletességgel és bontásban rendszerezze az adatokat.

Az ítélet kimondta, hogy a TASZ kérése nem volt visszaélésszerű vagy indokolatlan, mivel a járványhelyzet alakulását akarta vizsgálni.

A másodfokú ítélet tavaly októberben született meg, majdnem egy évvel azután, hogy a TASZ benyújtotta az első adatkérést, viszont a hivatal végül csak idén áprilisban küldte el a 2020-as számokat, miután a TASZ feljelentést tett a rendőrségen. A 2021-es számok pedig május végén érkeztek meg.

Ezekből az adatokból tudható, hogy 2021 karácsonyáig, vagyis a negyedik hullám végéig lakosságarányosan Nógrád megyében halt meg a legtöbb fertőzött, és Pest megyében a legkevesebb. (A halálozást alapesetben nem teszik közzé területi bontásban.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!