Felhőszakadások törhetik meg a hőséget szombaton

2022. június 25. – 12:47

Felhőszakadások törhetik meg a hőséget szombaton
Forrás: Időkép

Másolás

Vágólapra másolva

Öt megye kivételével mindenhová citromsárga riasztást adott ki szombaton délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar-felhőszakadás veszélye miatt: az érintett területeken akár húsz milliméternél is több csapadék eshet rövid idő alatt, írja a katasztrófavédelem. Az elsőfokú riasztás egyelőre nem érinti Somogy, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét.

A met.hu azt írja, hogy a késő délelőtti óráktól szórványosan lehet számítani zivatarra, leginkább a Pécs-Esztergom és Gyula-Ózd vonalak által meghatározott térségben. Ekkor már nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki intenzívebb zivatarok is, amikhez felhőszakadás, jégeső, illetve viharos szélrohamok társulhatnak. Estétől várhatóan csökkenni kezd a zivatarhajlam.

Hideg most sincs, de vasárnapra az Időkép már extrém UV-sugárzást ígér, hétfőtől csütörtökig pedig harmadfokú hőségriasztás lesz. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot. Tanácsokat, javaslatokat is megfogalmazott erre az időszakra az NNK és a katasztrófavédelem, erről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!