A kormány milliárdos csapdát állított Pécs polgármestere szerint

2022. június 24. – 11:00

Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A következő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítvány értelmében hatalmas normatív támogatásoktól eshetnek el a térségi céltársulások gesztorai, amennyiben valamelyik társulási tag nem tesz eleget a szigorodó adatszolgáltatási kötelezettségeknek. Azaz a kistelepülések mulasztása miatt a nagyobbak is milliárdokat bukhatnak.

Egy viszonylag friss, egyelőre el sem fogadott, a 2023-as költségvetést érintő módosító indítvány olyan mértékű kockázatot jelent a pécsi városvezetés szerint, hogy lépéskényszerbe kerültek. Csütörtökön egy rendkívüli közgyűlésen a 42 önkormányzatot összefogó Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás elhagyásáról döntöttek (pdf), mert a minősített többséget igénylő kilépési szándékot hat hónappal korábban kell bejelenteni. Az elsősorban szociális feladatokat összehangoló, támogatásokra is jogosult szervezet működése, így teljes átgondolást igényel, veszélybe kerül.

Az ülésen felszólalt a társulás elnöke, a Pécs melletti Bogád fideszes polgármestere, Pfeffer József is. Szerinte Pécs túlreagálja a helyzetet, úgy látja, hogy egyáltalán nem az következik a törvényjavaslatból, amit a városvezetés állít. Javasolta azt is, hogy inkább azzal a néhány településsel szemben alkalmazzanak szankciókat, akik nem kellően aktívak. Illetve segíteni kellene őket az adatszolgáltatás teljesítésében. Azt is hozzátette, hogy a legnagyobb település nélkül a szervezet csak egy működésképtelen torzó lesz, a szociális és közegészségügyi feladatok pedig fenntarthatatlanul megdrágulnak.

Pécs polgármestere, Péterffy Attila (címlapképen) szerint csapdát állított a kormány, hogy ezzel is sakkban tartsa a legnagyobb önkormányzatokat, akik jellemzően ezeknek a céltársulásoknak a gesztorai (ide vannak bejegyezve, ezeknek a városoknak a hivatali apparátusára támaszkodnak).

A kilépés feltételes, mert a városvezetés valójában nem szeretne kilépni, de túl nagynak ítélik meg a kockázatot, amit a Semjén Zsolt által benyújtott parlamenti módosító rejt. A legnagyobb probléma, hogy a módosító értelmezése valóban nem egyértelmű, Pécs vezetése szerint ezért van erre az óvintézkedésre szükség, amit a következő fél évben, ha a helyzet tisztázódik, akár vissza is vonhatnak.

Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere azt is elmondta, hogy ha tisztán pénzügyi megfontolások vezérelnék az önkormányzatot, akkor már régen kiléptek volna a társulásból, de Pécsnek felelőssége van az agglomerációs településekkel szemben.

Nagypolitika kicsiben

Bár a közgyűlésen is elhangzott, hogy Hódmezővásárhelyen is hasonló helyzet állt elő, Márki-Zay Péterék Pécstől eltérően indokolták a kilépésüket a helyi térségi társulásból. A hódmezővásárhelyi előterjesztés (pdf) anyagi megfontolásokat említ, azaz úgy látják, hogy pénzügyileg jobban járnak a kilépéssel, és átláthatóbb lesz a működés. A helyi kormánypárti sajtó szerint viszont leginkább a polgármester bosszújáról van szó, mivel a társulást egy fideszes képviselő vezeti.

A pécsi Fidesz, és a helyi ellenzék is felkapta ezt Hódmezővásárhely–Pécs párhuzamot, ami ott bicsaklik meg, hogy a hódmezővásárhelyi döntés május végén született, míg a parlamenti előterjesztés, amire Pécs hivatkozik csak június végén lett benyújtva.

Tény viszont, hogy a döntésnek politikai üzenete is van: viszonylag ritkán hivatkozik konkrét parlamenti képviselőre az önkormányzat egy-egy előterjesztésben, és a közgyűléseket sem előzi meg ilyen erős hangvételű sajtóközlemény. Ahogy az is tény, hogy az ellenzéki vezetésű nagyobb városokat jellemzően fideszes többségű kistelepülések veszik körbe.

A cikk szerzője a mecseki müzli szerkesztője, a pécsi hírlevélre itt lehet feliratkozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!