Ideiglenes kiadatási letartóztatásba került a brazil Escobar

2022. június 23. – 14:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék elrendelte annak a brazil állampolgárságú férfinak az ideiglenes kiadatási letartóztatását, akivel szemben a Curitibai Bíróság bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot – írta közleményében a törvényszék.

Ahogy arról korábban írtunk, kedden Magyarországon tartóztatták le a „brazil Escobar”-ként ismert Sérgio Roberto de Carvalho drogbárót, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben nemzetközi drogcsempész-hálózat kiépítése és vezetése miatt. Az 54 éves férfi elfogását – neve említése nélkül – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján is megerősítette.

A törvényszék közleménye szerint a brazil hatóságok nemzetközi kábítószer kereskedelem, bűnszervezet, csempészet, pénzmosás, okirat hamisítás és emberölés bűncselekményei miatt büntetőeljárás lefolytatása céljából keresik a férfit.

A közlemény szerint a rendelkezésre álló adatok alapján a férfi a Brazíliából Európába tartó kábítószer-rakomány exportjának egyik fő kábítószer-elosztója, emellett az európai kontinens egyik legnagyobb kábítószer-kereskedője, aki főleg a paraguayi és bolíviai kábítószer-ellátók és az európai átvevők közötti összekötőjeként tevékenykedik és pénzmosásban is részt vett.

A bíróság a tárgyaláson kizárólag azt vizsgálta, hogy a meglévő információk szerint a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei fennállnak-e.

A kiadatásról Varga Judit igazságügyi miniszter dönt majd.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom