Négy év alatt 56 milliárdot kapott Tiborcz István köre a Kisfaludy-programból

2022. június 22. – 15:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

316,8 milliárd forint állami támogatást osztott ki 2018 és 2022 között a Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy-programon keresztül – összesítette az eredményeket a Válasz Online. A rengeteg ingyenpénznek pedig több mint hatoda (56,4 milliárd forint) a Tiborcz István köreihez tartozó cégeknél kötött ki, amivel ők több forráshoz jutottak, mint a többi kormánypárti befektetői kör együttvéve.

Az elmúlt négyéves ciklus legnagyobb nyertesei:

  • 56,4 milliárd forint támogatást és 49,5 milliárd forint kedvezményes hitelt kapott Tiborcz István holdudvara,
  • 25 milliárd forint ingyenpénzt és 9,4 milliárd forint baráti hitelt kapott a Mészáros Lőrinc–Szíjj László-duó,
  • 17,8 milliárd forintnyi kifizetést és 10,7 milliárd forint kedvezményes hitelt szerzett meg a Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda és az általa felügyelt szervezetek stábjai,
  • és 15,5 milliárd forint támogatást, valamint 14,7 milliárd baráti hitelt kapott a Csányi Sándor–Garancsi István–Hernádi Zsolt-trió.

A Válasz Online azt is kiderítette, hogy hiába szállt ki Tiborcz István 2020 elején a több turisztikai fejlesztésben is érdekelt Appeninn Vagyonkezelő Holdingból, annak beruházásai a jövőben valószínűleg visszaszállnak majd rá. Piaci információk szerint ugyanis az Appeninn el fogja adni az idegenforgalmi érdekeltségeit, ezeket pedig a Tiborczhoz köthető Dreamland Investment Holding Kft. veheti majd át.

Korábban az is kiderült a Kisfaludy-programról, hogy a turisztikai támogatások kétharmada a pályázók fél százalékához került. A Válasz Online mostani teljes elemzése itt olvasható.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom