Kérheti felismerhetetlenné tételét az, akit Orbánnal közös rendezvényen fotóznak le

2022. június 22. – 16:17

frissítve

Kérheti felismerhetetlenné tételét az, akit Orbánnal közös rendezvényen fotóznak le
Illusztráció: Orbán Viktor / Facebook / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Aki nyilvános- vagy tömegrendezvényen vesz részt, az hozzájárul, hogy róla képek, videók készüljenek, és ezeket közzétegyék. Egy módosítás értelmében a jövőben ez alól kivétel lesz, ha ott van a miniszterelnök vagy a köztársasági elnök, ilyen esetben a többi résztvevő kérheti, hogy őt tegyék felismerhetetlenné, írja a hvg.hu.

A számos meglepő javaslatot, így a főispánság bevezetését, az egyes fővárosi közterületek államosítását tartalmazó, Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról című törvényjavaslatban ismét érdekes módosítást fedeztek fel az újságírók.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényt ebben azzal egészítették ki, hogy a jövőben az, akit Novák Katalinnal vagy Orbán Viktorral egy rendezvényen lefotóztak, az kérheti, hogy töröljék őt vagy tegyék felismerhetetlenné a kép, illetve hangfelvételen.

A paragrafus pontosabban így szól: „amennyiben a miniszterelnökről vagy a köztársasági elnökről személyvédelemmel megvalósuló rendezvényen, egyéb eseményen olyan kép-, illetve hangfelvétel készül, amelyen más személy is látható, illetve hallható, akkor az ott jelen lévő kép-, illetve hangfelvétellel érintett más személy tekintetében vélelmezni kell, hogy az érintett hozzájárult a kép-, illetve hangfelvétel készítéséhez és közzétételéhez. Az érintett a tudomásszerzéstől számított 48 órán, de legfeljebb a kép-, illetve hangfelvétel közzétételétől számított 15 napon belül kérheti, hogy a kép-, illetve hangfelvételen őt tegyék felismerhetetlenné.”

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom